Sa nama svoje iskustvo u poduzetništvu na poljima “Uspona” i “Padova” kroz intervju pitanja podijelila je Zvjezdana Debić (rođeno Parabucki) vlasnica obrta Povratak sebi, te autorica knjige: “Majka u meni”. Rođena u Vukovaru 12.10.1984. godine. Odrastala i školovala se u Slavoniji. Nakon završenog Pravnog fakulteta seli se u Zagreb u kojem trenutno živi i radi. Majka prekrasne curice Franke.

1. Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Moje ime je Zvjezdana i vlasnica sam obrta Povratak sebi, koji pruža usluge tretmana masaže za žene.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Počela sam, kako bi rekli, od nule, s obzirom da sam Pravnik po struci, te sam se prekvalificirala za Medicinskog masera. U početku sam više istraživala, kako tržište tako i sebe. Moram priznati da nisam jasno znala svoj stil te sam osim daljnjega educiranja radila “na sebi” kako bih pronašla svoj izričaj u moru informacija. Sad puno jasnije osjetim gdje sam ja i gdje su žene koje mi dolaze, tj. jasnije osjetim što im treba.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Upravo ovo što sam navela u odgovoru prije. U svemu što radimo treba osjetiti sebe, tj. pronaći svoj stil i u skladu s tim kreirati proizvod/uslugu.

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Ne bih rekla neuspjeh, iako se u početku jesam osjećala poprilično neuspješno, a to je kad sam postala majka. Od tada više ništa nije bilo isto. Počela sam otkrivati istinsku (autentičnu) sebe. Kako je to u mom slučaju izgledalo, možete pročitati u knjizi:

Majka u meni” koju sam napisala onako… što bi se reklo, iz srca.

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Misija mog poslovanja od samog početka je bila pružiti podršku ženama kako bi živjele što ispunjenije i lakše se nosile sa izazovima. Tretmani masaža (koliko vidim iz iskustva) ispunjavaju tu svrhu, no, u planu mi je kreirati i proizvode koji bi bili pri ruci svakoj ženi kad osjeti da joj je potrebna dodatna pažnja i skrb za sebe.

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Kako kad. Privatni život je sam po sebi izazov ukoliko je žena majka. A ja to jesam. Puno je neplaniranih situacija. S tim da je moje dijete sada veće pa je puno lakše. Zato je bitno omogućiti si dovoljno odmora. Doslovce si napisati u planer: “Odmor!” Za mene to znači: vožnja biciklom, odlazak na masažu, sjediti sama sa sobom (u prirodi po mogućnosti), meditirati…Kad sebe nahranim onda mogu ostale i ostalo.

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Izdvojila bih: “Zagrli svoju sjenu” od Debbie Ford, koja mi je došla u pravom trenutku, jer sam shvatila ukoliko ne slažemo sebe iznutra teško ćemo posložiti ono što je “na van”, bilo to privatni ili poslovni dio.

Netko mi je preporučio: “Dijete u tebi mora pronaći dom” Stefanie Stahl. Rekla bih da je i to korisna knjiga, s obzirom na to da zaboravimo dijete u sebi kad “odrastemo”, a niti jedno dijete ne voli biti zapostavljeno. Te je često to zanemarivanje svog unutarnjeg djeteta izvor frustracija.

8. Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Ah ne bih nužno dijelila savjete, ali bih svakako potaknula na udruživanje, educiranje i razumijevanje/empatiju (kako prema sebi, tako i prema drugima). Nismo svi za sve, niti trebamo biti. Danas postoje mnoge grupe podrške, koje ujedno nude i edukacije za poslovnu i privatnu sferu. Dobro je kad žena nađe/osjeti svoje pleme i uz pomoć podrške drugih se razvija i raste.

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Ovdje iskreno ne znam što bih Vam rekla, s obzirom da mi je suprug informatičar pa on ulaže svoja znanja u taj dio, računovodstvo radi knjigovođa moja imenjakinja Zvjezdana tako da ću ovdje ostati nedorečena.

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?


Povratak sebi se nalazi u Zagrebu, Lupoglavska 5. iPruža dobrodošlicu svim ženama/majkama/kraljicama kojima je potreban predah i koje si ga žele priuštiti :
)

Zvjezdana Debić