Miloš je profesor književnosti koji ljubav prema znanju zadovoljava pronalaženjem najučinkovitijih alata za produktivnost, marketing i prodaju.

Specijalizirao se za treniranje, alternativnu terapiju i marketinško savjetovanje.

Web mjesto PEAT.rs jedan je od njegovih projekata, na kojem je predstavio PEAT, jednu od najmodernijih terapijskih tehnika koju je trenutno stvorio poznati klinički psiholog Živorad Mihajlović Slavinski. Miloš je kreator same metodologije certificirao za PEAT trenera.

Kroz terapijske seanse i treninge samopomoći podržava ljude da postignu emocionalnu ravnotežu i žive ispunjen život bez nametnutih ograničenja.

  • Pokretanje sopstvenog biznisa je jedna od najzahtevnijih stvari koje možete da se prihvatite u svom životu. A to najčešće nije nešto u šta verujete kad vas upozoravaju unapred.

Pogotovo kad ste one man band. Onda sve postaje još više zahtevno.

A posao je samo trećina života. Šta je sa partnerskim vezama, prijateljima, porodicom? Zdravljem?

Kada ne radite za druge i morate da svakog meseca same izađete napolje i “ulovite mamuta”, brdo obaveza brzo počne da izgleda ogromno.

Ako se i kod vas ova igra brzo pretvori u gašenje požara, onda je ovaj tekst za vas. Ipak, u slučaju da imate nepomućen duševni mir, možda možete i da ga preskočite.

Tu ste i dalje?

Onda da pređemo na stvar.

Clickbait naslov je bio tu da vam privuče pažnju, ali nije neistinit, iako može da zvuči malo preterano. Hajde da vidimo gde je tačno greška u sistemu.

  • Prvi impuls koji se javlja kod većine nas kada nešto ne ide kako treba jeste potreba da pobegnemo od loših osećanja. 

U tom trenutku se dešava ili zaključavanje ili potiskivanje, a ni jedna ni druga taktika dugoročno ne daju dobre rezultate.

U prvom slučaju uopšte ne možemo da nastavimo da radimo ono što treba da radimo. U drugom trošimo toliko mnogo energije, da čak i ako završimo još par obaveza, imamo osećaj da smo isceđeni…

Pre nego što vam otkrijem koja je tačno treća opcija, moram da vam dam malo širi kontekst u okviru kog treba da posmatrate ono što vam se dešava na svakodnevnom planu.

Tri tipa ljudskih iskustava

Iz naše tačke gledišta, postoji jasna razlika između unutrašnjeg sveta i spoljašnjeg sveta.

Unutrašnjim svetom možemo da nazovemo svet naših stanja – različitih telesnih i mentalnih sadržaja.

Spoljašnji svet je svet okolnosti.

Između ta dva sveta postoji most koji ih spaja, a to je naše ponašanje.

Iako ne postoji oštra granica, veštački možemo sva svoja iskustva koja smo ikad imali (i koja ćemo ikad imati) da odvojimo na te tri kategorije.

STANJA-PONAŠANJA-OKOLNOSTI

Željom da promenimo i poboljšamo svoje okolnosti, mi pokrećemo ovaj ciklus, i javlja se kruženje.

  • Naša unutrašnja stanja se pretvaraju u određena ponašanja, a ponašanja dovode do promene okolnosti.

E sad, znam da sam vas možda malo zatrpao apstraktnim pojmovima, ali hajdemo da se vratimo na mesto u kom nešto pođe naopako.

Kada se naše stanje promeni i počnemo da se osećamo neprijatno ili nezadovoljno, naš impuls je da se vratimo nazad u pozitivno stanje. Ipak, sve dok ne budemo mogli da se vraćamo nazad kroz vreme, to neće biti moguće…

I tu se javlja otpor, kruženje se zaustavlja i nastaje blokada.

Kako možemo da prevaziđemo blokadu?

Ono čega skoro niko nije svestan jeste da se spas nalazi u brzom prolaženju kroz loše stanje.

Ako zamislite dve strane kao klatno koje se ljulja, trenutak u kom zaustavljamo klatno ne pomaže u tome da se klatno vrati na pozitivnu stranu. Ono što će pomoći jeste da klatno što pre pustimo da završi svoj krug i vrati se samo nazad.

Konkretno, ovo možemo da prevaziđemo tako što ćemo, čim se nezadovoljstvo pojavi, dati sebi vremena da primetimo o kojoj se tačno emociji radi i onda je potpuno prihvatiti.

  • Kad prihvatimo svoje trenutno emotivno stanje, ono će proći, i na njegovo mesto doći će neko drugo stanje. I tako sve dok ponovo ne dođemo do stabilnog prijatnog stanja.

Najveći predrasuda koju ljudi sa kojima radim imaju, pogotovo onda kada osećaju jak strah, jeste to da negativna stanja u kojima se trenutno nalaze mogu da rastu do u beskonačnost. Istina je to da, kao i pozitivna, i negativna stanja imaju svoj vrhunac, nakon čega se menjaju i odlaze.

  • Dakle, ako bismo bili u mogućnosti da sva svoja stanja bez ostatka prihvatimo, onda nikad ne bismo zaustavljali ciklus i ne bismo bili blokirani.

E sad, kao i kod mnogih drugih stvari, to je mnogo lakše reći nego učiniti. A ja bih hteo da vas naučim kako možete da prihvatite svako svoje stanje.

Kako slika vredi hiljadu reči, siguran sam da je vrednost koju ima video još mnogo veća.

Zato vas pozivam da pogledate mini-seminar u kome ćete saznati više o tome kako možete da prihvatite i prevaziđete bilo koje negativno ili neprijatno stanje u kom se nalazite. 

Miloš Pistolić