Qi Gong je istočnjačka veština usklađivanja čoveka sa Univerzumom, u cilju postizanja dobrog zdravlja, dugovečnosti i sveukupnog blagostanja, koja se u Kini vežba već četiri hiljade godina.
Qi gong se zasniva na Taoističkim i principima Tradicionalne kineske medicine (TKM), odnosno protoku Qi energije kroz telo, čiji disbalans ili stagnacija mogu dovesti do različitih problema ili bolesti.
Osnova Qi gong-a su Svesnost, prisutnost, meditacija, statične pozicije i lagani pokreti povezani sa disanjem.
Kombinujući ove elemente Qi gong ima pozitivan uticaj na sve sisteme u telu (nervni, imunološki, kardiovaskularni, mišićno-koštani sistem), tetive, zglobove, organe i psihičko stanje osobe koja se bavi ovim sistemom vežbanja.
Posmatrajući čoveka i njegovo okruženje tvorci Qi Gonga došli su do zaključka da je čovek mikrokosmos (odnosno kosmos u malom) i da se ziveći u skladu sa Univerzumom odnosno Makrokosmosom, može uticati na sveukupni kvalitet svog postojanja, na fizički, mentalni i duhovni aspekt, kao tri nerazdvojna i međusobno sveprožimajuća elementa ljudskog bića.

Integralna tehnika meditacije integriše mudrost Istoka i praktičnost Zapada.
Ovaj sistem meditacija se sastoji od disanja, usmeravanja pažnje afirmacijom (molbom), vizuelizacije i prepuštanja (tzv flow stanje).

Najvažniji elementi na koje će se meditirati:

Nervni sistem centar našeg mentalnog i emocionalnog zdravlja. Mozak je centar nervnog sistema i afirmacijom pokusavama da optimalizujemo nervni sistem.
Destruktivni koncepti se odnose na naše predrasude i predubeđenja na svim poljima života.
Destruktivne emocije su one koje sprečavaju naše optimalno i spontano bivanje.
Destruktivni sadrzaji memorije su destruktivne misli, emocije i koncepti deponovani u našoj memoriji.
Otklanjanje stresa podrazumeva otklanjanje svih napetosti u telu i time vizuelizacija se odnosi na celo telo.
Reziijentnost odnosi se na sposobnost absorbovanja dnevnih napetosti u dužem vremenskom periodu. To je ona sposobnost koja nam daje izdržljivost i snagu da ustanemo kad padnemo.
Centar za srecu su otkrili Japanski naučnici i pronašli ga u inferior temporal gyrus-u što se nalazi u temporalnom reznju (blizu slepoocnica). U ovom slučaju odlucili smo da stavimo vizuelizaciju svetla jer ona predstavlja svesnost, probudjenost, prisustnost u najkraćem sreću.

Prijave putem email-a: gruicic.dusan@gmail.com; aleksic.branislav@gmail.com

Leave a Reply