U ovoj epizodi intervjua žena poduzetnica sa Balkana “Usponi” i “Padovi” kroz koje je prošla u poduzetništvu otkrila nam je poduzetnica Tihana Petričević osnivačica start up tvrtke Silver technologies , koja se bavi razvojem hardversko-softverskih rješenja u zdravstvenoj domeni.

U sklopu razvoja tvrtke bavila se u područjima razvoja poslovanja, strateškim marketingom i prodajom te razvojem proizvoda. Ima višegodišnje iskustvo u implementaciji lean startup metodologije.

Tihana: Odlučila sam sve ostaviti iza sebe i doslovce promijeniti sve od posla kojim se bavim do okruženja u kojem živim i radim. Bila je to teška odluka, jer je to značilo godine rada i truda praktički odbaciti i ostaviti iza sebe. Ali ne žalim za ničim, jedino što žalim jest što to nisam napravila puno prije..

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Moje ime je Tihana Petričević , ja sam osnivačica startup tvrtke Silver technologies , koja se bavi razvojem hardversko-softverskih rješenja u zdravstvenoj domeni. Tvrtka je primila mnogobrojna hrvatska i međunarodna priznanja za svoj proizvod naziva Silver monitor – sustav za praćenje zdravlja i sigurnosti starije populacije.

U skopu razvoja tvrtke bavila sam se područjem razvoja poslovanja, strateškim marketingom i prodajom te customer i product developmentom. Imam višegodišnje iskustvo u implementaciji lean startup metodologije.

Primjerice ovo nije moj prvi start up. Moj prvi start up projekt naziva “Meridda” također je bio u zdravstvenoj domeni iz područja ” interneta stvari ”. Riječ je o pametnoj narukvici i mobilnoj aplikaciji za mjerenje stresa i upravljanje stresom. Za taj sam projekt također primila niz nagrada kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Završila sam nekoliko domaćih i međunarodnih obrazovnih programa za inovativno i tehnološko poduzetništvo.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Startup tvrtka Silver technologies razvija novi proizvod namijenjen prvenstveno starijoj populaciji naziva Silver monitor. Riječ je o pametnoj narukvici/satu za starije koja prati izvjesne parametre poput tlaka, otkucaja srca, tjelesnih aktivnosti, lokacija i ima integriran sustav alarmiranja.

Putem web aplikacije ti podaci su dostupni članovima obitelji te zdravstvenim djelatnicima što im omogućuje bolji uvid u zdravstveno stanje i sigurnost njihovih starijih članova obitelji, odnosno pacijenata.

Tvrtka je stara 3 godine, i dok smo u prvoj bilježili kontinuirani rast, a u drugoj 2020-toj smo zbog cijele situacije Covid -19 pandemijom malo usporili, ali smo zadržali stabilno poslovanje. Treća 2021 je još uvijek relativno na početku, nadamo se da će biti bolja nego prethodna.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Uvijek imajte backup! 🙂

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Moj ulazak u poduzetništvo nije baš tipičan. Ja inače dolazim iz akademskog sektora, po struci sam prof. povijesti i filozofije. Pripremala sam se za znanstvenu karijeru u domeni historiografskih znanosti. Pisala sam znanstvene članke, radila istraživanja, bila na doktoratu koja su organizirala povijesne kongrese. Sudjelovala sam u realizaciji projekata EU na razini Sveučilišta u Zagrebu. Nakon dugo godina rada i truda naišla sam na premostivu barijeru. Nisam mogla dobiti ugovor o zaposlenju u struci.

Nakon niza godina čekanja, niza odbijenica jednostavno sam odlučila početi iznova. Odlučila sam ostaviti sve to iza sebe i doslovce promijeniti sve od posla kojim se bavim do okruženja u kojem živim i radim. Bila je to teška odluka, jer je to značilo godine rada i truda praktički odbaciti i ostaviti iza sebe. Ali ne žalim za ničim, jedino što žalim jest što to nisam napravila puno prije ..

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Moram priznati da mi je vrlo teško u ovom trenutku davati bilo kakve dugoročne prognoze. Problemi sa Covid pandemijom su vrlo ozbiljni te će dugoročno imati vrlo ozbiljne posljedice po svjetsku ekonomiju. Ono što ćemu se svakako nadam jest da će tvrtka uspješno rasti i razvijati se dalje pogotovo uzevši u obzir što imamo proizvod koji u ovoj situaciji može pomoći starijima pogotovo u vrijeme pandemije.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Moram priznati da nije uvijek lako distancirati se od onog čime se bavim. Pogotovo kad ste u privatnom sektoru. Neke stvari vezano uz posao morate rješavati odmah i nema tu ni vikenda ni redovnog radnog vremena. Dobar balans je naravno bitan te nastojim uvijek odvojiti vrijeme za sebe. Na kraju krajeva to je važno kako bi i ovaj poslovni dio mogao funkcionirati.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Nemam više vremena toliko čitati kao prije, tako da često slušam audio knjige. Nedavno sam ponovno odlučila preslušati, odnosno ponoviti malo gradivo i podsjetiti se knjiga koje su obavezno štivo za svakoga tko ima vlastiti posao. Obje je napisao Steve Blank i objekti su odlične knjige.

The Startup Owner’s Manual:

8.Koji savjet biste dali za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Budite uporne, ali pragmatične i fleksibilne.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Slack, Trello, Asana,Buffer,Hootsuite,Canva, WordPress, razni Google alati…

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Naša tvrtka se nalazi u ZICER-u (Zagrebački inovacijski centar) na velesajmu. Više o našoj tvrtci kao i proizvodima koje razvijamo možete pronaći na našoj službenoj web stranici kao i pripadajućim društvenim mrežama:

Tihana Petričević