Slijedeća poduzetnica serijala intervjua o usponima i padovima je specijalistica,organizatorica digitalnog marketinga, osnivačica portala Shhhefica i uspješna poduzetnica. 2018. godine je pokrenula i vlastiti edukacijski program Digital Wings s ciljem približavanja mogućnosti digitalnih kanala mladim poduzetnicima Tanja Džido.

Svoju karijeru je izgradila na digitalnim kampanjama vodećih svjetskih, ali i lokalnih brendova poput American Expressa, Samsunga, Adidas, Audija, Staropramen, Southern Comforts, Johnnie Walkera, Pedigree-a, INA-e, Karlovačkog piva i mnogih drugih. Završila je diplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te e-Leadership MBA Visokog učilišta Algebra.  Organizatorica je i prve konferencije koja promiče ženske vještine vodstva The Art of Feminine Leadership koja je 2019. godine okupila 500 sudionika.

Autor knjige:

Budi Shhhefica svog života

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Pozdrav, ja sam Tanja Džido, osnivačica portala Shhhefica i stručnjakinja digitalne komunikacije i osobnog brandinga. Svoju tvrtku sam osnovala 2017. godine i uskoro slavim 4 godine uspješnog poslovanja. U četiri godine uspjela sam ostvariti svoje snove i kreirati radno mjesto koje sam godinama priželjkivala, a koje kombinira digitalni marketing, novinarstvo, organizaciju događanja, motivaciju i psihologiju uspjeha kao i stalna putovanja.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Već u prvoj godini uspjela sam privući pozornost javnosti i ostvariti popularnost portala na društvenim mrežama te dobiti  preko 20 tisuća pratitelja, raditi s preko 15 klijenata, pokrenuti radionicu za mlade Digital Wings te događanja koja okupljaju uspješne poduzetnice Shhhefica Success Talks.

U drugoj godini sam nastavila razvijati poslovanje, izdala knjigu Budi Shhhefica svog života te organizirala konferenciju The Art of Feminine Leadership koja je okupila 120 sudionika u svom prvom izdanju.

Treću godinu poslovanja obilježilo je drugo izdanje konferencije koje je okupilo čak 500 sudionika i preko 50 ponosnih sponzora i partnera. Iste godine sam prepoznata od strane Central European Startup Awards kao Female Role Model of the Year te sam dobila stipendiju od Američke vlade za boravak u Chicagu i Washingtonu te rad na poduzetničkim programima. Također sam i uspješno završila MBA studij na Algebri i Sveučilištu Indiana.  

Četvrtu godinu poslovanja obilježio je moj rad i život u Londonu gdje sam radila na međunarodnim projektima i klijentima te razvila dodatno uslugu osobnog brendiranja. Krajem 2020. sam osobno certificirana od svjetski poznatog motivacijskog govornika Les Browna na programu Power Voice koji je namijenjen stvaranju govornika koji osnažuju i inspiriraju druge.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Shvatila sam važnost unutarnjeg mira i zadovoljstva kao i osobnih te obiteljskih odnosa. Globalna pandemija me je prisilila da usporim i shvatim da sam puno toga postigla, a nisam to istinski doživjela ni cijenila. Provodila sam puno vremena jureći za sljedećim i sljedećim ciljem, i nisam dopustila sebi da iskusim osjećaj uspjeha i postignuća.

Danas tražim dosta dublja iskustva, značajnije prijateljske i osobne odnose te ne gubim vrijeme na površne stvari. Mislim da mi je zatvorenost u četiri zida u stranoj zemlji pomogla da se konačno upoznam te naučim voljeti jednako svijetle kao i mračne dijelove sebe, te iz njih crpim inspiraciju za dalje. 

 4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Iako sam po svim vanjskim mjerilima imala uspješnu karijeru prije nego što sam krenula u poduzetništvo, osobno smatram da sam bila neuspješna, jer sam u svemu tome bila nesretna. Jurila sam tuđe snove i pokušavala biti nešto što nisam da zadovoljim tuđa očekivanja i dobijem tapšanje po ramenu ljudi koji me uopće nisu dobro ni poznavali. Svo to nezadovoljstvo kroz godine se nakupilo i dalo mi snagu da pokrenem nešto svoje i zahvalna sam na tom iskustvu.

Sada znam da ni po koju cijenu ne trebam tražiti svoju vrijednost u očima drugih i da mi nitko nikada neće moći omogućiti ono što si omogućavam sama – unutarnji mir, ispunjenost i sreću koja nema cijenu.

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

S obzirom na situaciju teško je sa sigurnošću bilo što planirati, a i iskreno, umorila sam se od života prema “to-do listi”. Želim dati slobodu i sebi i životu da me iznenadi i odvede putem koji je najbolji za moj daljnji rast i unutarnje zadovoljstvo. Ono što svakako planiram je kontinuirano raditi na sebi, čitati, učiti, padati i ustajati te boriti se da svaki dan budem bolja osoba neko što sam danas. Probat ću uživati u svakom trenutku svog poslovanja, birati projekte i suradnike koji me vesele i daju mi veću svrhu. Mislim da je to za mene najbolji plan za osobni uspjeh i dugoročno zadovoljstvo.

 6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Osjetim da radim svaki dan, ali su granice privatnog i poslovnog toliko zamagljene da je teško prepoznati razliku. Doista biram svoje suradnike i klijente onako kako bi i prijatelje pa se često dogodi da se na nekom poslovnom sastanku osjećam kao na kavi s najboljim prijateljem. Za mene je to najbolji dio poduzetništva, mogućnost da sam krojiš svoj raspored kao i ljude kojima si okružen. Ne postoji ništa na svijetu što to može kupiti.Vjerujem u onu:

“Radi ono što voliš i nikada nećeš morati raditi ni jednog dana svog života”.

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Pročitala sam dosta jako dobrih knjiga koje su mi dugo bile na popisu.Jedna od dražih koja mi je pomogla u proteklih godinu dana vratiti fokus na stvari koje su mi najvažnije i postići veću produktivnost je:

Esencijalizam“- Greg McKeown.

8. Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Pokušajte se prisjetiti zašto ste krenuli u poduzetništvo i koji su za vas bili najljepši trenuci kada ste osjetili da se vaš trud isplati. Vrlo lako se dogodi da se izgubimo u moru negativnosti kojom smo svakodnevno okruženi, da potonemo u masu i da se pomirimo s negativnim prognozama. To je ljudski i prirodno.

Biti poduzetnik znači zadržati nadljudsku volju i snagu te vidjeti dalje od trenutnih okolnosti koje jesu izazovne, ali mogu itekako biti izvor jako dobrih prilika za rast vašeg poslovanja ili preokret poslovanja u drugom smjeru. Vaša snaga je u vašem umu. Iz njega ste već jedanput pokrenuli poslovanje, možete i drugi i treći put. Samo nemojte odustajati jer teška vremena stvaraju uspješne ljude.

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Zaljubila sam se u Canvu, jako jednostavan alat za grafički dizajn. Iako sam prije radila u Photoshopu i Ilustratoru, Canva se toliko razvila proteklih godina, da sam gotovo u potpunosti prešla na nju. Preporučam je svim poduzetnicima koji si ne mogu priuštiti grafičkog dizajnera, jako je jednostavna za uporabu, a dobar dizajn itekako utječe na dojam o vama i vašem poslovanju.

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Možete doznati više o mojim uslugama i portalu Shhhefica.com na društvenim mrežama. Najaktivnija sam na LinkedInu i tamo se baš volim povezivati s novim ljudima. Organiziram i treće izdanje konferencije The Art of Feminine Leadership o kojoj možete doznati više na službenoj web stranici

Tanja Džido