Razdoblje u kojem se nalazimo radi pandemije prisililo nas je da aktiviramo svoje resurse i ideje ranije nego što smo planirali. Osim što je vrhunski katalizator, situacija koja je propisala nova pravila života, omogućila nam je i vrhunski samo-trening. Kada shvatimo da je jedina sigurnost motivacija koju dajemo sami sebi, otkrivamo nevjerojatni potencijal na kojem je kontinuirano važno raditi.

Za poduzetništvo je ovo bila jedna vrlo razvijajuća situacija. Bilo da smo morali preusmjeriti poslovanje na online, otvoriti webshop ili osmisliti nove proizvode potrebne tržištu, bilo nam je potrebno vrhunsko znanje kako bi i u ovoj situaciji funkcionirala naša motivacija i  motivacija zaposlenika. Ako ste kao poduzetnik preživjeli ovih nekoliko mjeseci pandemije, vjerujem da znate o čemu govorim. Zamislite što bi poslodavci mogli postići kada bi zaposlenike podučili kako da potaknu vlastito gorivo motivacije?

Samomotivacija je sposobnost da učinimo što treba učiniti, bez pomoći i utjecaja drugih. Osobe koje se same motiviraju uspješno dovršavaju ono što su naumile bez obzira na teške okolnosti i to da li imaju ohrabrenje sa strane.

Sami sebi smo jedini trener koji je spreman 24 sata dnevno provesti s nama i o kojem ovisi hoćemo li biti uspješni ili ne. Zamislite koliki se potencijal stvara kada tog trenera, samog sebe, usmjerimo u smjeru koji radi za nas. Na koje načine se možemo samomotivirati?

DEFINIRAJTE JASNO ŠTO ŽELITE POSTIĆI I ZAŠTO – imate li definiranu svoju životnu svrhu? Jasan cilj koji želite ostvariti i u kojem roku? Ukoliko ne, potražite više informacija o mentoriranju i treninzima na www.ivabele.com Često nemamo elana za obaviti planirane aktivnosti, jer ne znamo njihovu stvarnu svrhu. Najprije se upitajte zašto nešto radite? Koja je krajnja svrha? Ukoliko je ta svrha dovoljno jaka, držat će vas motiviranima. Ukoliko NIJE, vežite je za neku višu svrhu, nešto što će koristiti i drugima. Želite završiti fakultet no više nemate volje. Zamislite koji utjecaj na svijet ćete imati kada budete primijenili vaše znanje. Razmislite koliko će to značiti vašim roditeljima i prijateljima. Ukoliko za cilj imate bolje zdravstveno stanje, onda ćete sigurno biti više motivirani ako pomislite da ćete zdravi biti puno korisniji svojoj djeci i partneru. Neka svrha bude iskrena i vrijedna vaše ustrajnosti i nastojite je držati u svojim mislima.

TRČITE U SVOM TEMPU – ne uspoređujte se s drugimaUkoliko se stalno osvrćemo da vidimo gdje su drugi i jesu li brži od nas, gubimo puno svoje energije i fokusa. Gledajte naprijed i na zamarajte se drugima. Pratite svoj napredak. Drugi imaju drugačije okolnosti, predispozicije, iskustva i potencijal od vas. Ovo je vaša utrka i vi ćete u njoj dati sve od sebe ma što se oko vas događalo.

„Ne trudim se plesati bolje od ostalih. Samo pokušavam plesati boje od samog sebe.“  Mikhail Baryshnikov

MORAM PRETVORITE U ŽELIM – puno puta sam čula ljude kako izgovaraju „moram smršaviti, moram završiti magisterij, moram naći novi posao“. Riječ moram u našem mozgu stvara automatski otpor i dojam da nas netko drugi prisiljava na to što trebamo napraviti. Prisjetite se da vi ništa ne morate, vi to ŽELITE. Kad mozgu dajemo informaciju da nešto želi, onda preuzimamo odgovornost u svoje ruke i postajemo angažirani oko dosezanja cilja. A ako nešto ŽELIMO, mi to možemo i ostvariti. U želju s ugrađena pozitivna emocija i entuzijazam, koji je gorivo motivacije.

“Ljudi često govore da motivacija ne traje dugo. Zapravo, ni kupanje ne traje – zato ga preporučujemo svaki dan“ – Zig Ziglar

Samomotivacija je SVAKODNEVNI trening i tako je treba shvatiti. Dobra vijest je da kada jednom savladamo vještinu samomotivacije i postanemo zadovoljni svojim rezultatima, lako ju primjenjujemo na sva područja i sve projekte. To je univerzalna vještina u kojoj nas nikakve okolnosti neće omesti da ostvarimo ono što želimo.

Iva Belé Success Concept potiče pojedince i tvrtke da aktiviraju svoju svrhu, ciljeve i unutarnje snage, kroz treninge, mentorstvo i motivacijske govore.
Koncept kombinira metodologiju i menadžersko iskustvo, omogućujući kod polaznika trenutne promjene i brzu implementaciju. Za više informacija, kontaktirajte nas.

Želite dobivati motivacijske poruke svaki radni dan? Prijavite se na Dnevnu dozu pozitive na www.ivabele.com

Leave a Reply