Prvi u nizu intervjua za seriju o usponima i padovima je sa glumicom, casting direktoricom i direktoricom Duart Tvrtke Sanjom Drakulić. Duart tvrtka je prva digitalna casting platforma u regiji. Radeći kao casting direktor radila je na pilotu televizijske serije “The Dark Tower” (Amazon Prime), filmu Ibiza (Netflix), The Guardian Angel, Lifeboat, a kao glumica imala je malu ulogu u BBC-jevoj tv seriji McMafia.

Kao osnivačica osigurala je da Duart bude izabran za Web Summit (Lisabon) 2017. godine kao jedan od obećavajućih startupa u svijetu i drugih velikih IT konferencija. Početkom 2020. izašla je nova verzija Duart platforme koja dodaje mnogo novih značajki i odjeljaka, kao što su Job postovi i News dio vijesti iz industrije. Baza podataka postaje otvorena za sve filmske sektore: od šminke i kostima, do produkcije i post produkcije te glume.

Duart danas okuplja oko 350 poslovnih i privatnih korisnika s tendencijom svakodnevnog rasta. I dalje želi raditi kao glumica i snimati filmove i napraviti vlastitu solo kazališnu predstavu.

1. Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Ciao! Ja sam Sanja Drakulić i osnovala sam tvrtku Duart, 2013.godine.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Primarni cilj je bilo samozapošljavanje, s obzirom da u kazališnoj i filmskoj umjetnosti nema velike sigurnosti, htjela sam započeti svoj put i osigurati si sigurna primanja. Moj početni entuzijazam je bio ogroman, velik je i danas, ali nažalost što si stariji, to si svjesniji sistema u kojem živimo, okruženja, te muke koja je potrebna da bi se postigao uspjeh, pa tako onda i entuzijazam ponekad padne.

U prve tri godine nastojala sam oblikovati svoju ideju o digitalnoj platformi za film i realizirati ju. Bio je dugotrajan proces, jer sam u sve ušla isključivo sa strašću i snagom da se isto i ostvari te s fokusom da je to nešto što je itekako potrebno na tržištu, a ne postoji. Kako bi tvrtka i dalje funkcionirala pozitivno i ja bila i dalje zaposlenik, pisala sam EU projekte za druge klijente, što sam naučila radeći s mamom i učeći od nje. Rastrgana tako na dva plana, plus glumeći, plus radeći u Zagrebačkom kazalištu mladih kao pedagog, bilo je definitivno specifično iskustvo podizanja tvrtke i Duart projekta.

Danas, znam jako puno o tehnologiji, developmentu i cilj mi je razvijati se kao business developer za tehnološke tvrtke, jer kreativnost je dokazana u svim segmentima te je pokretač ideja, razvoja i rješenja, tako da svoj daljnji put, osim u filmu, glumi, castingu vidim i dalje u tehnologiji i IT-u.

Nekada kada gledam svoj sadašnji uspjeh čini mi se mali, a onda pogledam unatrag i shvatim da 8 godina vodim uspješnu tvrtku, sama sam svoj gospodar vremena i da živim dobro od toga.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Hm, posljednja godina bila je zanimljiva. Mislim da nas je puno toga naučila, iako neke stvari dan danas analiziram, kako ne bih neku od njih preskočila ili zanemarila. Naučila me puno toga…da i kad stane sve, ne stane tvoj osobni razvoj, važno je kako se ti osjećaš. Da ne treba gurati na silu nešto, da je u redu odmarati se i ne raditi ništa (jer sve stoji pa stoji i tvoj posao); da treba naći smisao života, jer život nije kuća-posao, posao-kuća (tu prvenstveno mislim na društveni život i kulturu koja je jako patila); ostati u svom filmu i svojoj energiji, a ne dati se uvući u loše vijesti i negativu…puno toga, mogla bih dalje nabrajati.

Mislim da je važno da sve te lekcije jako dobro ne samo zapamtimo nego i zapišemo negdje. Ono što sam najvažnije naučila je da je stvarno najvažnije zdravlje, mir i dobrostanje najbližih. Nadam se da će nakon ovih globalnih promjena i u Hrvatskoj se više početi cijeniti vrijednosti poput znanja, iskustva, skromnosti, educiranosti, inovativnosti, i da se nećemo otuđiti još više jedni od drugih.

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Dobro pitanje, naročito jer se ovdje neuspjeh doživljava kao nešto negativno, a ne kao jedan od načina da se uspije.

Vjerujem da je to nedovoljna skalabilnost tj. rast broja korisnika koji sam očekivala pojavom Duart platforme. Zatim, vođenje zaposlenika. Mislim da sam se tu najviše iznenadila svom neuspjehu. Što me naučilo? Da je uspjeh relativan (nekome je nešto jako puno, nekome jako malo), da je puno toga stvar marketinga i dobre prodaje, s čim se dan danas mučim da shvatim i naučim. A kod upravljanja drugim ljudima, da je jako važno imati dobar tim, da je takvih malo, ali ih ima i kad se nađu da ih je potrebno jako čuvati. A kod onih kod kojih se odmah u startu ne pokaže motivacija, entuzijazam i zajednički interesi, ne treba gubiti vrijeme i novac. Ja sam tu jako emotivna i dati prvi otkaz, bilo mi je jako jako teško.

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Nema planova, to nas je naučila 2020.! Hehe…šalim se naravno, ali ima i istine. Plan je rasti i razvijati se kako privatno tako i poslovno. Razvijati nove ideje i tvrtke, to bih voljela. Ostati u IT-u i posvetiti se malo više glumi, to bih isto voljela. Jer kada razum i business dio mozga radi, često duša i kreativnost venu. Mislim da će se uskoro i taj dio izbalansirati.

U svakom slučaju, ove godine bi nas trebalo dočekati sve ono što smo trebali u 2020., a to su filmski marketi u Cannesu i Barceloni, rast broja korisnika ma Duart platformi i novi filmski projekti. Nadam se.

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?

Ja bih rekla da nemam neki odnos spram toga. Ne doživljavam posao posao, a privatni život nešto što nema nikakve veze s tim. Cijeli svoj život okružena sam razgovorima o poslu, projektima, ulaganjima, novim idejama, učenju i razvoju. Kada je neki rok, radi se danonoćno, kada nigdje ne gori, spavam ako treba i do 9. Mislim da je to dobar balans. Vjerojatno kada stignu djeca, shvatit ću pravo značenje ovog pitanja.

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Tokom corone sam u jednom danu (to mi se dugo nije dogodilo) pročitala:

zgodna priča o realizaciji svojih ciljeva/želja, slučajnosti i sudbini.

“Sve što sam željela” Lori Nelson Spielman

Ono što je uvijek moja preporuka su knjige Anthony de Mella.

8. Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Mislim da nisam prava osoba za to, jer i ja taj dio još učim. Svakako znam da je potrebno grist, zvat, pitat, pitat za pomoć, pohvaliti se kada treba, dobro se prezentirati, ali biti i siguran u sebe kao i dobro sam sa sobom sa svim onim što radite. Meni još uvijek najvažniji dio su konekcije i poznanstva. Mislim da je tu važno svidjeti se kao osoba, i održavati te kontakte.

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Nisam od kalendara i daily taskova, za mene su to post-it papirići. Ono što mi je jako korisno je Zapier, sustav koji povezuje jako puno app-ova i koji se može višestruko programirati. Za taj dio potrebno je malo dublje znanje, ali neke postojeće poveznice koje imaju su jako korisne. Slack koristim i jako je jednostavan i pregledan za dopisivanje i praćenje tima. Naravno Zoom, Whatsapp koji mi je redovito na izmaku snage (memorije).

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Duart je digitalna platforma tako da je cijeli sistem online dostupan na duart i kada tražite kreativca, snimatelja, šminkera, scenografa, producenta, glumca, statista za svoju reklamu, korporativni video možete objaviti oglas za posao i pronaći kvalitetnu i profesionalnu osobu u trenu. Također, na webu se možete i oglašavati jer filmska industrija je jedina koja obuhvaća gotove sve djelatnosti, pa je naš reach vrlo širok i velik.

EU projekte pišemo preko preporuke drugih klijenata tako da taj dio nigdje ne oglašavamo, ali se uvijek možete javiti na:

SANJA DRAKULIĆ