Sanela Dropulić futurologija je poduzetništva te stručnjakinja za tržišne komunikacije s više od 20 godine radnog iskustva na domaćem i inozemnom tržištu.Iskusila je rad, posebice na menadžerskim i rukovodećim pozicijama u gotovo svim poslovnim sustavima, od malih, obrtničkih i poduzetničkih poslovnih okruženja, preko multinacionalnih kompanija i velikih javnih poduzeća, javnih i državnih institucija i na koncu vlastitog, uspješnog poduzetništva u tvrtki Expert Product d.o.o.

Prvog dana siječnja 2016. pokrenula je   Ženski poduzetnički centar s ciljem umrežavanja poduzetnica i poduzetnika u Hrvatskoj i regiji radi lakše razmjene iskustava te uzajamne potpore i pomoći u istupanju na tržište na čijem je čelu kao volonterka u svojstvu direktorice.Diplomirala je novinarstvo u Zagrebu kao jedna od najboljih studentica u klasi da bi postdiplomsko specijalističko školovanje nastavila i uspješno završila kao stipendistica njemačke Vlade u Frankfurtu.Od 2015. do 2018. godine uspješno je pohađala različite futurološke edukacije,obrazovne programe i studij u San Franciscu i Berlinu te stekla zvanje futurologinje specijalizirane za poduzetništvo i sociološke odnose.

Posljednje desetljeće aktivno drži predavanja i radionice o tome kako uspješno voditi poduzetništvo te biti učinkovit u plasmanu proizvoda i usluga na domaćem i inozemnom tržištu. Radionice i predavanja je dosad poslušalo i pohađalo više stotina malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj, ali i jugoistočnoj Europi.Za promicanje ženskog poduzetništva dobila je, kao prva žena iz Hrvatske, 2016.godine regionalnu nagradu „Najžena 21. stoljeća“ u Beogradu. Riječ je o jednoj od najuglednijih nagrada koja se dodjeljuje u jugoistočnoj Europi za promicanje poslovnih i društvenih aktivnosti žena, a 2016. prvi put je u dodjelu nagrada bila uključena i Hrvatska.

Suautorica je prvog hrvatskog vodiča za žene u poduzetništvu i motivacijske knjige pod nazivom:

Ja (ne) mogu biti poduzetnica (2016.), knjige

Ne posustani, ne odustani! Prvog vodiča za uspjeh u poduzetništvu jugoistočne Europe (2017.),

Ja sam mali poduzetnik! Prve slikovnice jugoistočne Europe za djecu koja uči o poduzetništvu.

Tečno govori engleski i njemački, a nešto slabije i švedski jezik. Bavi se streljaštvom,a u predacima od poduzetničkog angažmana nastupa na domaćim i inozemnim natjecanjima u disciplinama zračni i malokalibarski pištolj.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

U poduzetništvu sam bila od 2009. godine do 2021, godine. S prvim danom siječnja zaključila sam (za sada) svoju poduzetničku karijeru zbog novih profesionalnih izazova koji su mi se otvorili, a i temeljem poslovnog iskustva kojega sam prikupila da se mogu „otisnuti“ u nove profesionalne izazove. Trenutačno radim kao koordinatorica projekata za Hrvatsku i Sloveniju njemačkog Ministarstva vanjskih poslova – zaklada Konrad Adenauer, a jedan od projekata upravo je razvoj poduzetnitštva, te edukacija mladih i kroz naše aktivnosti na ovim prostorima.

Gledajući na moje poduzetničko djelovanje, krenula sam s aktivnostima na realnom tržištu prvo u poslovnim partnerstvima 2009. godine, a zatim sam 2016. godine otvorila i vlastitu tvrtku Expert Product. Expert Product je prva hrvatska tvrtka usmjerena pružanju outsourcing usluga za uspješan početak i upravljanje poduzetništvom na hrvatskom i inozemnom tržištu.

Expert Product okuplja brojne stručnjake za marketing, odnose s javnošću, digitalno komuniciranje, web i grafički dizajn, EU projekte, edukacije u poduzetništvu, računovodstvo, pravno-savjetodavnu pomoć i ostala područja nastojeći svakoj tvrtki ili obrtu olakšati poslovanje u realnom sektoru te pronaći učinkovite odgovore za razvoj i napredak poslovanja. Naše usluge koriste i inozemni klijenti koji investiraju ili žele poslovati na hrvatskom tržištu, a radi lakšeg snalaženja u hrvatskim poslovnim prilikama. Posao se širi unutar i izvan hrvatskih granica, a kao rezultat iznimo uspješne poslovne godine od koje se upravo opraštamo.

Tvrtka je trenutačno prodana poduzetnici iz Njemačke koja će nastaviti ove aktivnosti dalje.

Expert Product od prvog dana svog poslovanja do danas je ostvarivao dobit i uspješno poslovao, te je jedna od najuspješnijih tvrtki po svojem bonitetu u rangu malog poduzetništva u Hrvatskoj.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Imajući na umu da su nam se  neka kratkoročna i srednjoročna planiranja već s otvaranjem tvrtke 2016. godine počela pretakati u uspješno ostvarene poslovne projekte – nastavili smo tako i u godinama nakon početka službenog rada moje vlastite tvrtke. Doživjeli smo uspjeh, širenje na područje jugoistočne Europe, ostvarili iznimnu stabilizaciju nekih projekata koji su ovisili o državnoj vlasti i donošenju odluka s najviše razine. 2020. godine kao i sve poduzetnike, i nas je stavila na brojne poslovne izazove, te je bila posebice nemirna u provedbi dijela naših aktivnosti ili ih uopće nije bilo.  No u 2021. se nadamo da je navedeno stvar prošlosti i da tvrtka, od sada u rukama nove vlasnice, ide naprijed prema zacrtanim planovima.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Projekti i poduzetničke aktivnosti koje sam vodila i koje vodim uvijek su temeljeni na iskustvima, učenju, ulaganju u prvom redu u sebe, a onda i moje suradnike, zaposlenike, poslovne partnere… cjeloživotno poduzetničko ulaganje u edukaciju je naisplativiji resurs kojega svatko tko želi uspjeh na privatnom i poslovnom planu mora usvajati. Stoga 2020. godina ni po čemu nije bila drugačija od mojih prijašnjih godina, a kako sam početkom mojih 40-tih godina života zavrišila i obrazovanje za futurologinju poduzetništva, puno toga već sam unaprijed znala što sam dolazi. Ne odmah u svjetlu korona krize, ali svakako gospodarske krize, pa sam i sebe osobno, te sebe poslovno, ali i moje klijente pripremila na navedeno.

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Nema neuspjeha u poslu i životu – ima samo uspjeh i naučena lekcija.

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

U svemu što radim nastojim u prvom redu biti sretna i zadovoljna, jer samo čovjek koji se tako osjeća može dati svoj maksimum i ne štetiti svom zdravlju, ali i drugim ljudima toksičnim ponašanjem.

U mojim poslovnim i privatnim planovima uvelike mi pomaže moja aktualna profesija – futurologinje. Prognoziranje budućnosti u pravcu onoga što futurologija pruža nije nikakvo vidovnjaštvo, nadrealna procjena, utopija ili čitanje iz šalica kave, karata, dlana kako neki sude sasvim površno o futurolozima. Riječ je o sustavnom, studioznom i analitičkom poslu predviđanja trendova na temelju onoga što se može iščitati iz ekonomskih, tehnoloških i socijoloških kretanja već danas, a s velikom vjerovatnošću da će se ono što predviđamo i dogoditi. Takozvana perspektiva budućnosti koju iščitavamo iz sadašnjih trendova iznimno je pomagalo u planiranju poslovnih aktivnosti i strategija, posebice krucijalno za poduzetništvo.

A ono što trenutačno iščitavamo, a „kuha se“ već dulje vrijeme na globalnoj sceni jeste svakako je trajanje ekonomske krize, čiji su pokazatelji svuda oko nas – kako na makro tako i na mirko ekonomskom planu. Nije mi namjera nikakvo poticanje panike, na koncu krizna gospodarska razdoblja su sastavni dijelovi svakog poslovanja, nego mi je namjera prije svega kroz svoju struku futurologinje podsjetiti da su i takvi ciklusi izvjesni te da se na njih moramo pravovremeno pripremiti, što je već pola kvalitetnog rješenja za većinu problema u krizi.

Kroz projekcije koje govore o postojećim i nadolazećim kriznim gospodarskim vremenima želim pripremiti teren za poslovne zakorete koji će dati učinkovite odgovore na krizu, te ostvariti što manje „lomova i krševa“ u poslovanju svakog gospodarskog subjekta te u nadi da će pomoći svima onima koji se žele pripremiti za nadolazeću budućnost. I učinkovito je planirati – pa i za pet godina unaprijed.

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Kvalitetnim planiranjem života u oba segmena (privano i poslovno), kvalitetna organizacija vremena i radnih zadataka, kvalitetna disciplina ključ su uspjeha svakoga, a ne samo poduzetnika.

Za razliku od Jeffa Bezosa koji ustaje u 10 sati i vrlo kasno počinje svoj radni dan (što je i normalno, jer je najbogatiji čovjek na svijetu) ja uvijek krećem u 5 sati – bilo da je radni tjedan ili vikend, ali nastojim imati uvijek 8 sati sna.

I onda nema izgovora da se nešto ne stigne – sve se stigne i sve se može u balansirati.

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Ja stalno čitam i uvijek je na mom noćnom ormariću ili pak u koferu kad putujem – knjiga. A aktualna literatura mi je, iako sam davno pročitala tu knjigu, no sada je iznova čitam:  

Kapitalizam protiv kapitalizma” Michaela Alberta.

8. Koje savjete biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

U prvom redu osvrnula bi se svojim riječima na sve, a ne samo poduzetnice koje se bore za rast svog poslovanja, a u svjetlu ovih izazovnih vremena u kojima poslujemo.

Svaka kriza specifična je na svoj način, nosi posljedice ovisno o „težini“ udara na gospodarstvo i prije svega razini (ne)pripremljenosti na njezin dolazak. Ono što nas čeka izvjesno nosi samo jedno – a to je da kriza u korijenu svoje grčke riječi sadržava značenje – šansa. Dakle svaka kriza je i nova prilika – nova šansa za bolje, drugačije i kvalitetnije pa je možemo i pozitivno promatrati u pravcu „pretresanja“ vlastitih poslovnih mogućnosti i izbora da nešto napravimo učinkovitije.

Kada je ekonomska kriza “udarila” svom žestinom prije desetak godina na gospodarstvo Europe, Europska Komisija postavila je nužnim poticanje poduzetništva kao jednim od ključnih odgovora zaštite od takvih nemilih destruktivnih pojava. Poduzetništvo je, definirala EK u svom Akcijskom planu za poduzetništvo do 2020., odgovor za razvoj društva, nova radna mjesta, rast BDP-a kao sustave zaštite, primarno od nove ekonomske krize.

No, puno toga je napisano na papiru, jako malo preneseno u praksu. O hrvatskim (ne)prilikama i pripremama za krizne udare na gospodarstvu bolje je ne pričati, jer mi smo „carevi“ improvizacija te stvari najčešće rješavamo 5 minuta nakon 12 sati.

Već i na sami spomen krize – u sve nas uvlači se strah, neizvjestnost, bojazan. Kao da će se nešto strašno dogoditi, kao da će se svijet kojeg poznajemo izmijeniti do te mjere da će rijetki tek preživjeti, kao da će sve nestati od onoga što znamo kakvo jeste. 2007 / 2008. godine kada nas je sve „tresnula“ ekonomska kriza – pohlepni bankari okovali su svijet velikom nesigurnošću, nezaposlenošću, padom vrijednosti nekretnina, potražnja za dobrima i uslugama bila je na izdisaju, svi su bili na koljenima, a gospodarstva su padala u ponor beznađa...

Izvukli smo se, više ili manje jakim nagonom za preživljavanjem, ali u nama je ostao strah. To je ta posljedica krize –  prijašnje, nove, nadolazećih.

Stalno se okrećemo oko sebe pitajući se što dolazi iznova. Kada će „udariti“? I svako jutro se budimo, više ili manje svjesni tog straha. Kako ga pobijediti, kako prevladati, koliko on ima osnove ili smo samo „izvan granice normale“? Moj odgovor leži u staroj turskoj poslovici koja kaže – kada hodaš kroz pakao, nemoj stati – nastavi hodati i sigurno ćeš iz pakla izaći. Dakle čak i u kriznim vremenima najgoreg scenarija važno je biti aktivan, ne posustati, ne odustati i tražiti stalno rješenja za nadolazeće i sadašnje probleme. Jedno od rješenja je svakako i odlična priprema, gdje uvijek rado pomažem i dajem strategije što i kako napraviti

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Aplikacija Zoom, zbog digitalnih aktivnosti koje uvjetovano lockdownom gospodarstva mislim da svi više manje koristimo

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Nigdje, nisam više u poduzetništvu,na čelu Ženskog centra poduzetništva je gospođa Zrinka Peharec.

Web stranica: Ženski poduzetnički centar je sada pod nazivom Centar poduzetnica