MIRJANA JURKO

Nastavljamo niz od uspješnih poduzetnica sa balkana na temu: “Usponi” i “Padovi” u poduzetništvu, na intervju pitanja odgovorila je vlasnica kozmetičkog salona “Spalatina” te majka troje djece Mirjana Jurko,Split.Bavi se njegom lica i tijela. Početak njenog poslovanja je bio u malom prostoru i skromniji tako da je sve uloženo uspjela vratiti u prvoj godini.

Naravno, s puno truda i cijelo dnevnim radom. Pet godina je trebalo za stabilnost i napredovanje. Usljedilo je preseljenje u drugi, veći prostor, nakon čega zapošljava prvu kolegicu. Nakon porodiljnog i dodatnih preseljenja realizara kredit i kupuje vlastiti prostor u kojem i danas radi s dvije kolegice.

1. Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Zdravi i veseli bili. Moje ime je Mirjana vlasnica sam kozmetičkog salona “Spalatina”.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Bavim se njegom lica i tijela. Početak mog poslovanja je bio u malom prostoru i skromniji tako da sam sve uloženo uspjela vratiti u prvoj godini. Naravno, s puno truda i cijelodnevnim radom. Pet godina je trebalo za stabilnost i napredovanje. Usljedilo je preseljenje u drugi, veći prostor, nakon čega zapošljavam prvu kolegicu. Nakon porodiljnih i dodatnih preseljenja realiziram kredit i kupujem vlastiti prostor u kojem i danas radim s dvije kolegice.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Neman naučenih lekcija u posljednjih godinu dana već potvrdu da se povijest ponavlja (nisam početnik pa imam neka iskustva).

“Živi kao da ćeš sutra umrijeti a radi kao da ćeš živjeti 100 godina”

Sve govori. Dakle, ne propuštati ništa što veseli, ništa lijepo: putovanja, druženja,… ali i ispunjavati obaveze bez odlaganja i marljivo raditi.

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Zanemarila bih riječ neuspjeh: zapravo  ne postoji. Postoje periodi kad vam sve ide od ruke i kad je malo teže.Za mene je veliki teret u poslovanju bio najam poslovnog prostora. Kupnja prostora za rad (kredit) je bio veliko poslovno a i privatno olakšanje.

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Planovi za dalje su opet novo širenje, te uz osnovnu djelatnost dodati edukacije, prodaju…

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? Kako balansirate oboje?

Poslovni život ima veliki utjecaj na privatni i ne bi mogao funkcionirati bez podrške od strane obitelji.

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

 Premda stručna literatura ima prednost ipak nešto uspijem.

Upravo sam pročitala:Na Drini ćuprija“- Ivo Andrić i preporučujem svima, i onima koju su je već prije pročitali da ponove kao ja- pogotovo u ovo vrijeme Covida.

 8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Savjeti za poduzetnice: raditi s ljubavlju! Nesebično dijeliti svoje znanje.Stalno educirati sebe i zaposlene i poštivati ih.Ulagati u njih, stvoriti tim i eto uspjeha.

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

U mom poslu najvažnije su ruke, dobri proizvodi i ljubav za svakog klijenta.Naravno da bez software više ne možemo funkcionirati.I dobar knjigovođa je važan. Za početnike su od velikog značaja društvene mreže.

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Zbog specifičnosti rada “Spalatine” a to je na 1. mjestu kvaliteta a ne kvantitet nemamo potrebe za reklamiranjem. Kontaktirati nas možete na tel. 021 382 792