Na naša intervju pitanja o “Usponima” i “Padovima” žena poduzetnica sa balkana odgovorila je majka,te vlasnica online servisa za ljubimce PetNetMarina Milinović, rođena i živi u Zagrebu.

Završila je studij Ekonomija poduzetništva na Vernu i radi u poslovima investicijskog bankarstva već više od 15 godina. Privatni business započela je slučajno, kada se iz vlastite potrebe rodila ideja da osnuje PetNet.

Marina: Krenula sam googlati i tako nešto nije postojalo kod nas u Hrvatskoj. Slične priče postoje u SAD-u i u Poljskoj. Rodila se ideja i tako je nastao PetNet– online servis i aplikacija za ljubimce i njihove vlasnike. Aplikacija radi na principu da, ukoliko ljubimcu treba šetnja, čuvanje i/ili prijevoz, ista pronalazi najbližeg slobodnog korisnika koji je zainteresiran odraditi uslugu za vlasnika.

Osnovala je PetNet, i na tržište izbacila besplatnu aplikaciju za šetanje, čuvanje i prijevoz ljubimaca. Ovakva priča je jedinstvena u Hrvatskoj a i šire, samim time ju je zaštitila autorskim pravima. Startala je s Pet-Netom u prosincu 2019. godine i do sada servis ima više od 2730 registriranih korisnika i više od 440 registriranih ljubimaca. U međuvremenu je izašla i engleska i njemačka verzija aplikacije u nadi širenja usluga i na područje EU, međutim mora se pohvaliti da aplikacija ima registrirane korisnike i daleko van Eu kao npr. SAD ili Indonezija.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Ja sam Marina Milinović iz Zagreba. Već više od 15 godina radim u brokerskoj branši, investicijsko bankarstvo. Honorarno sam počela, uz svoja dva psa, šetati i pse drugih vlasnika. Kada sam bila spriječena da prošećem svoja dva psa (Blue i Scarlet) nitko od poznatih mi šetača nije bio slobodan uskočiti.

Pomislila sam kako bi bilo idealno da uzmem telefon i jednostavno nađem šetača. Krenula sam googlati i tako nešto nije postojalo kod nas u Hrvatskoj. Slične priče postoje u SAD-u i u Poljskoj. Rodila se ideja i tako je nastao PetNet– online servis i aplikacija za ljubimce i njihove vlasnike.

Aplikacija radi na principu da, ukoliko ljubimcu treba šetnja, čuvanje i/ili prijevoz, ista pronalazi najbližeg slobodnog korisnika koji je zainteresiran odraditi uslugu za vlasnika.

PetNet dakle spaja tražitelja usluge s ponuditeljem usluge. Sve usluge se prate gps-om tako da vlasnik uvijek zna gdje mu je najbolji prijatelj. PetNet je prozvan Uber za pse. To jako laska – besplatni marketing, a s druge strane bitno je razlika od Ubera u tome što u PetNetu sami korisnici odabiru onoga tko će odraditi uslugu po njemu bitnim parametrima, npr. cijena, slika, recenzije drugih korisnika.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Osnovala sam PetNet, i na tržište izbacila besplatnu aplikaciju za šetanje, čuvanje i prijevoz ljubimaca. Ovakva priča je jedinstvena u Hrvatskoj a i šire, samim time sam je zaštitila autorskim pravima. Startala sam s Pet-Netom u prosincu 2019. godine i do sada servis ima više od 2730 registriranih korisnika i više od 440 registriranih ljubimaca. U međuvremenu je izašla i engleska i njemačka verzija aplikacije u nadi širenja usluga i na područje EU, međutim moram se pohvaliti da aplikacija ima registrirane korisnike i daleko van Eu kao npr. SAD ili Indonezija.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Naučila sam da se ne mogu baš pouzdati u ljude u okolini nego da najviše moram očekivati od same sebe. Isto tako sam dobila potvrdu onoga što već dugo znam – da je ljubimac član obitelji i jako mi je drago što se u Hrvatskoj to sve više i više vidi. Naučila sam da je kvalitetne suradnike jako teško pronaći, pogotovo u ovakvoj informatičkoj branši u kojoj se nisam baš snalazila. I zahvalna sam što sam ih našla.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Za mene neuspjeh ne postoji, postoje “usponi” i “padovi” i ponovni “usponi” i obzirom da je PetNet servis za ljubimce, izraziti ću se pozitivno da je:

“Zdjelica hrane uvijek napola puna, a nikada napola prazna”.

U početku je bilo jako jako teško. U cijeli projekt sam ušla sama, uz posao. Najteže je bilo kako sam i spomenula naći dobre developere da sprovedu moju ideju u djelo.

Nakon sastanka i sastanaka, basnoslovnih ponuda od kojih se vrti glava i smijanja „Kako ću ja koja sam s informatikom na Vi osnovati aplikaciju?“ Nisam odustala i našla sam kvalitetne i pouzdane suradnike uz koje sam u roku 6 mjeseci izbacila PetNet na tržište.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Plan je daljnje poboljšanje aplikacije i širenje mreže korisnika i po Hrvatskoj i po EU i šire. Mora se puno ulagati u marketing kako bi se isto postiglo, a to je trenutno kočnica. Isto tako dugoročno, plan je u servisu/aplikaciji ponuditi i još neke usluge za ljubimce tipa školica za pse, ili osiguranje za ljubimce…

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Obzirom da je PetNet samoodrživi Internet sustav isti ne zahtjeva preveliki angažman. Nakon odrađenog dana u banci bio je gušt sjesti za kompjuter i gledati kako moja ideja napreduje. Trenutno sam na porodiljnom tako da se posvećujem PetNetu onoliko koliko mi bebica dopušta.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana? 

Pročitala sam:

“Kad slonovi plaću”: emocionalni život životinja – Jeffrey Moussaieffa Massona i Susan McCarthy. Jako teška,ali i poučna knjiga, sam naslov i govori temu.

8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Ništa nije preteško i sve se može. Nema odustajanja, kako sam i rekla:

Zdjelica je uvijek napola puna, a nikada napola prazna”.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Kako je PetNet samoodrživi online sustav jedino i najbitnije je Internet.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Možete nas pronaći na petnet.care i zatražiti šetnju, čuvanje i/ili prijevoz za vašeg najboljeg prijatelja.

Sretan ljubimac-zadovoljan vlasnik!

Marina Milinović