U našoj seriji intervjua – Žene poduzetnice sa Balkana na svoje iskustvo “Uspona” i “Padova” u poduzetništvu odgovorila je direktorica ,voditeljica prodaje te pokretačica online akademije “Izgradi uspješan biznis” Marina Kolar stručnjakinja za razvoj uspješnih biznisa i brendova.

Unatrag 20 godina radila je kao direktorica, voditeljica prodaje, EU projekata i marketinških aktivnosti te je provodila edukacije i savjetovanja čime se danas u Konekti primarno i bavi. Certificirana je edukatorica CH-Q programa za razvoj kompetencija i karijere.

Zaljubljenica je u osobni i poslovni rast, prodaju i brendiranje. Vlasnica je akademije “Izgradi uspješan biznis”, predavačica na Poduzetničkoj akademiji POU Varaždin i Plavog ureda te suradnica za  prodaju i brendiranje emisije NOVA TV “Startaj Hrvatska”. O uspješnom poslovanju piše za Časopis Poduzetnik, kao i za mnoge druge medije.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Pozdrav. Moje ime je Marina Kolar i pomažem poduzetnicama i ambicioznim
pojedinkama izgraditi uspješan, smislen i profitabilan biznis i brend.
Vjerujem da svaki čovjek može stvoriti ili naći posao na kojem može ostvariti svoje potencijale te da svoje prilike ne treba čekati, već stvoriti.

Nakon što sam 16 godina radila kao direktorica, voditeljica EU projekata, edukatorica, voditeljica prodaje i slično, nekako je prirodno došlo vrijeme da pokrenem svoj biznis i kroz Konektu nastavim živjeti svoju svrhu. 4 godine sam poduzetnica i kroz ovaj period imala sam privilegiju pomoći stotinama klijenata/ica da stvore snažne biznise i brendove, povećaju vidljivost, profitabilnost i produktivnost.

Glavni programi koje provodim kroz edukacije i savjetovanja su:

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

U prvoj godini jako sam se fokusirala na velike projekte koji su mi dali sigurnost, no nakon nekog vremena uvidjela sam da to dugoročno neće puno donijeti razvoju mog biznisa. Zbog toga sam se u drugoj godini poslovanja okrenula radu svom biznisu, brand strategiji i pozicioniranju.

Organizirala sam konferenciju “Novo lice ženskog poduzetništva” u Čakovcu, provodila predavanja u gradovima, provodila online izazove, pokrenula Poduzetničku konektaonicu (edukacija i umrežavanje lokalnih poduzetnica), počela pisati za poslovne časopise i usporedno davala sve od sebe da moji klijenti dobiju odlično korisničko iskustvo i stvore rezultate po koje su k meni i došli.

To je rezultiralo pozicijom na tržištu koju sam si zacrtala, tako da kad je krenula cijela Korona priča u 2020, nisam imala velikih gubitaka nego sam poslovala i bolje nego prethodne godine. 2020. sam pokrenula i online Akadamiju Izgradi uspješan biznis i nastavila razvoj vlastitog biznisa, a ove godine lansirala sam svoje online programe (e knjige i edukacije) te zaposlila asistenticu. Delegacija “manje bitnih poslova” ili onih za koje nemaš dovoljno kompetencija je neopisivo važna za rast biznisa.

Napredak koji svakako vidim je da kad radiš “prave stvari na pravi način”, da s vremenom sve postaje puno lakše i to podučavam i poduzetnice s kojima radim – kako raditi pametnije, a ne više.

S vremenom su me drugi počeli pozivati u svoje projekte, pa sam tako predavačica Akademije za poduzetništvo Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, sudjelovala sam kao stručnjakinja na emisiji NOVA TV imena “Startaj Hrvatska” namijenjenoj mladim poduzetnicima, a gošća sam predavačica na još nekim učilištima, kao i gošća kolumnistica nekoliko poslovnih časopisa.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

U 2020. godini moje klijentice i polaznice Akademije “Izgradi uspješan biznis” opstale su , jer su napravile ključnu stvar: u krizi su postale još poduzetnije i upornije. Donijele su odluku da ulože u svoj razvoj i razvoj svog biznisa s namjerom ne samo da opstanu, nego da posluju bolje nego prije. Kao i ja.

Kroz programe su odradile ono što je bilo potrebno: analizu trenutnog stanja i kapaciteta, revidirale su svoje proizvode i usluge i usmjerile se na one koje im donose najviše radosti, profita i idealnih klijenata, revidirale su svoje cijene (koje su obično bile preniske) i fokusirale se na to da svojim klijentima daju veću vrijednost od cijene, povećale su vidljivost svojih biznisa, otpustile su loše suradnje i sklopile nove, odvojile su vrijeme za rad na sebi i svojim biznisima i radile pametnije nego ikad.

Ovakav način rada pomogao im je da se fokusiraju na ono što mogu promijeniti, a ne na one stvari oko kojih nemaju utjecaja. One koje su uložile dovoljno truda u nove strategije poslovanja, vidljivosti i prodaje – počele su poslovati čak i bolje nego prije. To je pozitivno utjecalo i na njihov osobni i poslovni život, jer život i posao su svakoj poduzetnici neodvojivo isprepleteni.

Mogla bih dati još stotinu primjera i lekcija, no svi se vrte oko istih koraka

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Ono što bi kao izazov svakako definirala, posebno kod nas koji strastveno volimo svoj posao, je briga za sebe. Stalan balans između flowa i burnouta je svakako umjetnost, kao i prestati stavljati posao na prvo mjesto.
Vjerojatno zbog toga što sam prije pokretanja vlastitog biznisa već imala 16 godina poslovnih utakmica u nogama, u ovih skoro 4 godine sama vodim rast svog biznisa po fazama i sve ide kako treba. Neuspjeh ne postoji, postoje samo naučene lekcije.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Jedna od stvari o kojima ne preporučam pričati javno su vlastiti planovi.
Svakako planiram i nadalje odlične suradnje, razvoj novih kvalitetnih programa
istovremeno i dalje pružajući svojim klijenticama izvrsno korisničko iskustvo.

2020.je promijenila način na koji svi radimo, tako da mogu reći da će i meni online rad nastaviti biti fokus, što je zapravo i prilika jer omogućava kvalitetan rad u cijeloj regiji, pa i šire.

Već sad moju online poslovnu Akademiju “Izgradi uspješan biznis” pohađaju poduzetnii/ce iz nekoliko država, a upravo sam lansirala i svoje prve e-proizvode: e-knjige i video edukacije koje poduzetnice biraju jer su kreirani tako da ih mogu koristiti online i u vlastitom tempu, a opet pokrivaju njihove potrebe kao da radimo poluindividualizirano.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate
oboje?)

Da se razumijemo, balans ne postoji, barem ne onaj 33/33/33 o kojem svi maštaju. Kao i kad odgajate dijete, tako i kad biznis postavljate na noge, ako u tome želite uspjeti morate znati da je potrebna ekstremna posvećenost izabranim prioritetima. Jednostavno je nemoguće očekivati od bilo koga, a posebno od žena, da u životu drži balans i da u svemu bude najbolja. To je apsolutni put za ludnicu.

Više mi se sviđa termin “work life compromise” – znam koji su mi trenutni prioriteti i svjesno donosim odluku da ću se trenutno ekstremno posvetiti njima, no da ću određeni dio vremena uvijek utrošiti u ostatak meni bitnih stvari i ljudi.

Što se tiče “Balansa”, briga o sebi i privatni život najbolje mi funkcionira kad ih stavim u raspored. Na taj način sigurna sam da imam isplanirano sve što mi je potrebno da budem dobro i zdravo.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Svima svakako preporučujem da pročitaju knjigu:

8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Uvijek odvojite dovoljno vremena za razvoj svog biznisa i usvajanje efikasnih poslovnih strategija. Učite raditi pametnije, a ne više, radite planove koji su mjerljivi, fokusirajte se na prioritete, budite uporne i uspjeh će doći.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Najkorisniji alat mi je moj veliki Mac koji mi svakodnevno olakšava poslovanje i koji je definitivno najbolja investicija. Zatim, mjesečni plan. Fan sam vulgaris papira/olovke,planera i rasporeda, a od online programa za timski rad volim Asanu.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Na www.konekta.hr možete pročitati više o tome kako vam mogu pomoći u stvaranju uspješnog biznisa i brenda, kao i mnoge članke na mom blogu.
Na www.transformacijabiznisa.com pak su detalji mog online programa transformacije biznisa u samo 8 tjedana, Akademije: “Izgradi uspješan biznis”.

Marina Kolar