O svom iskustvu u poduzetništvu u intervju “Usponi” i “Padovi” žena poduzetnica na balkanu odgovorila je Maja Bosanac mlada žena poduzetnica organizatorica evenata,vlasnica prve hrvatske agencije za organizaciju održivih evenata –Eventful.

Nakon završenog diplomskog studija analiza i poslovno planiranje, put event managementa za ovu mladu poduzetnicu započinje odlaskom u Englesku na studij Global Meetings and Events Management gdje uči sve potrebno kako bi stekla teoretsko,ali i praktično znanje organizacije evenata.Predmet koji joj je bio posebno atraktivan – Sustainability and Ethics in Events je postao njena strast.

Po završenom studiju i povratku u Hrvatsku, zaposlila se u nekoliko agencija za organizaciju evenata, gdje je stjecala potrebne vještine koje će joj pomoći u budućem poslovanju. Nakon stečenog iskustva, odlučila se otisnuti u solo poduzetničke vode, te je otvorila agenciju za organizaciju održivih evenata – Eventful, čiji je primarni cilj organizacija održivih evenata koji su fokusirani na manji negativni utjecaj na okoliš i veći pozitivan utjecaj na društvo u cjelini.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Dobar dan! Moje ime je Maja Bosanac i vlasnica sam prve hrvatske agencije za
organizaciju održivih evenata – Eventful
.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Nakon završenog magisterija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, zaputila sam se u Englesku po drugi magisterij iz organizacije evenata. Tada su u fokusu bili održivi eventi i naravno, to je bila ljubav na prvi pogled.

Po dolasku u Hrvatsku sam radila u nekoliko agencija za organizaciju evenata, ali kako na žalost nije bilo sluha za ovakav način organizacije evenata, odlučila sam se osamostaliti i krenuti svojim putem.U početku sam se zapravo bavila edukacijama klijenata o tome što su održivi eventi i koje su njihovi benefiti, te kad mi se nekako učinilo da smo krenuli prema naprijed, projekti su bili dogovoreni – stigla je pandemija i sve je stalo.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

U posljednjih godinu dana sam definitivno naučila kako je uvijek bitno imati plan b, pa čak i ostala slova abecede. Uz to, naučila sam da definitivno treba pronaći vremena za sebe između svih sastanaka i posla koji misliš da trebaš obaviti još jučer jer to doprinosi boljem funkcioniranju tebe kao osobe ali i na poslovnom planu.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

U prošloj godini sam imala situaciju da sam krenula raditi na online platformi za virtualne evente. Nakon rada od otprilike 6 mjeseci, vlasnik firme koja je to radila me nazvao i rekao da oni staju s projektom i da od danas više ne mogu računati na njih. Ne mogu vam opisati što mi je sve u tom trenu prolazilo glavom. Sva sreća da sam po prirodi veoma uporna i da me to nije uspjelo spriječiti da ipak ostvarim svoju viziju i materijaliziram zamišljeno.

Tada sam naučila 3 važne pouke:

1. Uvijek, ali baš uvijek imaj potpisan ugovor za sve što radiš, pa makar ti se činilo i najsitnija stavka.

2. Ne moraš se uvijek sam izvlačiti iz nedaća koje ti život stavi na put. Podijeli to s drugima i dopusti da ti pomognu.

3.Okruži se ljudima koji će te uvijek podržati, pa makar ti bilo najteže na svijetu. Takvi ljudi su zlata vrijedni.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Za ovu godinu je u planu produkcija navedene platforme, za koju se nadam da će doživjeti veliki odjek na tržištu, jer je zaista nešto posebno i drugačije od svih Zoomova i Teamsa koje imamo priliku danas koristiti. U slijedećih 5 godina je svakako plan vratiti se originalnoj postavci i uz online i hibridne evente organizirati i one održive.

U svrhu toga su u pripremi i edukacije drugih organizatora evenata kako bi svoje poslovanje podignuli na viši nivo, a i daljnja promocija certifikata održivosti evenata Green Leaf Excellence, koji se dodjeljuje održivim eventima, ali i lokacijama za organizaciju evenata koje žele biti drugačije od drugih i to i pokazati svojim klijentima.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)


Privatni život? Što je to točno? Ha-ha.. Do dolaska pandemije, evo javno i iskreno mogu reći kakao moj privatni život skoro nije ni postojao. Bavim se takvim poslom gdje nemaš radno vrijeme, cijeli dan ti uzmu sastanci pa kad napokon dođeš u ured ne izlaziš do 11 sati navečer i onda sve od početka. Ova pandemija me malo natjerala da se zaustavim i posvetim nekim drugim prioritetima, i to mi je drago. Možda će taj pojam privatnog života zaživjeti i kad se stvari vrate u normalu. Imamo se priliku nadati, zar ne?

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?


Nakon što sam posložila poslovanje i sredila sve zaostatke koji su čekali na stolu,
nekako sam se i usmjerila u čitanje. Cijeli život volim čitati, samo je nedostatak vremena uvijek taj koji me spriječi. U zadnjih godinu dana sam pročitala zaista puno knjiga i teško mi je izdvojiti samo nekoliko. Ako pričamo o nekim akcijskim i triler knjigama, tu mi definitivno prednjači autor Lee Child sa svojim knjigama o Jack Reacheru, ako pričamo o malo lakšem štivu uz dekicu i čaj, jedna od boljih knjiga koju sam pročitala u zadnje vrijeme je definitivno:

“Sve što smo ikad željeli”– autorice Emily Giffin.

Sa psihološkog aspekta i rada na sebi, tu je svakako knjiga “Obilje”,

“Originali” Adama Granta.

8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?


Pratite svoje snove i vjerujte u njih. Tko će vjerovati ako vi nećete, zar ne?

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?


Pošto se bavim poslom kojim se bavim, moj definitivni favorit su to-do liste. Njih volim imati ažurirane kroz aplikaciju poput Monday.com. Za mobitel, to je definitivno Business calendar koji mi se sinkronizira s mailom, te su u njemu svi važni eventi, taskovi i podsjetnici na dohvat ruke. Uz sve navedeno, zbog prirode posla dosta koristim i Canvu i Adobe Illustrator.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

U digitalnom obliku, to definitivno apsolutni sam pobornik online sastanaka, pogotovo inicijalnih i onih koji se rade za čisto kratko upoznavanje, tako da njega uvijek možete dogovoriti na: maja.bosanac@eventful.hr

Maja Bosanac