Na naša pitanja o “Usponima” i “Padovima” žena poduzetnica sa balkana odgovorila je Lidija Kovač dizajnerica tekstila i odjeće, voditeljica i osnivačica  udruge Kloto 2012.godine koju je zajedno s neafirmiranim umjetnicima obogatila rukotvorinama od nakita, odjeće, torbi i uporabnim predmetima.

Zašto naziv Kloto?

Voditeljica i osnivačica udruge je diplomirala na TTF-u dizajn tekstila i odjeće, a ujedno voli i grčku mitologiju pa je tako pronašla poveznicu između svog zanimanja i ljubavi prema simbolici. Dakle, u grčkoj mitologiji postoje postoje 3 sestre, božice sudbine, koje također predstavljaju tri faze života svake žene: djetinjstvo, zrelu dob i starost. Srednja sestra, zrela žena, odlučivala je o dužini niti života svakog pojedinog smrtnika, najstarija sestra, starica, rezala je tu nit, a najmlađa, djevojčica Kloto, tkala je tu nit života. Tako i ovaj kreativni tim koji se krije pod tim nazivom svakodnevno radi kako bi Vama donio malo čarolije originalnim i unikatnim predmetima koji su izrađeni s posebnom pažnjom i puno ljubavi.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Pozdrav! Moje ime je Lidija Kovač i ja sam osnivačica i predsjednica Udruge za promicanje kreativnog izražavanja Kloto.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Moja poslovna priča počinje nakon završetka fakulteta i diplome na TTFu, gdje sam stekla zvanje Višeg dizajnera za tekstil i odjeću. Moj otac je bio postolar i bio je u zakupu poslovnog prostora u centru grada, te je nakon njegove nagle smrti, moj brat preuzeo i obrt i zakup. Ja sam tada bila u srednjoj školi, te sam nakon diplome na fakultetu preuzela prostor i pretvorila ga u butique, ali s obzirom da je to bilo u vrijeme rata, posao nije baš išao najbolje, pa sam dodala nešto novo, a to su bili nosači zvuka, tj Lp-i i CD-i, ali i svega što je bilo tipično za subkulturne stilove, od odjeće do nakita, te sam postala jedina žena u Zagrebu koja je imala dućan sa rabljenom glazbom.

S obzirom da je Internet napravio velike promjene u svijetu glazbe, odlučila sam da je vrijeme da se ta priča završi, jer je postalo nemoguće konkurirati „prženju“ glazbe, pa sam 2012. zatvorila obrt i osnovala udrugu i vratila se svojoj ljubavi- kreativi. Okupila sam neafirmirane umjetnike i napunili smo galeriju sa rukotvorinama od nakita, odjeće, torbi i uporabnim predmetima. S vremenom se naša udruga iskristalizirala i postali smo sinonim za originalnu i kvalitetnu proizvodnju, te stekli svojevrstan ugled.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Strpljenje i upornost, te da bez obzira što se događa, svaki problem ima svoje rješenje.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljnji rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Bez obzira što se dogodilo u mom poslovnom i privatnom životu, naučila sam da je sve to škola, a s obzirom da sam ipak umjetnik, naučila sam i kraetivno gledati na probleme, pa tako tražiti i rješenje.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Nadam se da ćemo i dalje kao udruga koja daje vjetar u krila novonastalim neafirmiranim umjetnicima, pomagati istima u ostvarenju poslovnog sna, a to je otvaranje vlastitog posla.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Mogu sa sigurnošću reći da umjetnici kombiniraju i balansiraju poslovni i privatni život. Mi u principu nemamo radno vrijeme, jer inspiracija nema radno vrijeme, te se ne može „uključiti“ od 8-15 sati. Ona se jednostavno dogodi, bilo da kuham ručak, peglam, pišem otpremnicu ili čeprkam po vrtu.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

 O, da! Obožavam čitati i to različite stvari, od krimića i trilera, biografija, fantazija i SF-a. Tako mogu preporučiti

„Ispričat u ti priču“ Jorgea Bucaya,

„Mudrost vukova“ Elli H Radinger

„Umjetnost kreativnog razmišljanja“ Roda Judkinsa

8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Samo hrabro naprijed. Ne sumnjajte u svoju snagu, jer mi, žene, smo nevjerojatna bića. Naravno bit će i problema, ali sve je to škola i lekcije koje nam pomažu da rastemo i da jačamo, pa je i pobjeda posebno slatka.

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

S obzirom da sam ja radila svoje knjigovodstvo prije pojave današnjeg kompjutiziranog načina, našla sam dobru knjigovođu koja to radi umjesto mene.

To je i najbolji način, jer je ona u toku sa svim zakonskim promjenama koje bi meni promakle.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Naše radove možete kupiti u našoj galeriji Kloto, Masarykova 14, Zagreb, te nas možete pratiti na:

Masarykova 14, Zagreb,

Zakoračite s nama u svijet čudesa!

Lidija Kovač