Na naša intervju pitanja o svojim “Usponima” i “Padovima”odgovorila je žena poduzetnica sa balkana Lejla Rizvanović, poslovnu karijeru započinje na poziciji zamjenice direktora u poduzeću za factoring i osiguranje, te honorarno kao financijski savjetnik.Svoj angažman unutar digitalnog marketinga započinje 2011. Isti povećava 2014. otkad je vlasnica i direktorica digitalne agencije iDigital.

Specijalizirana za e-commerce, gdje upravlja budžetom za oglašavanje većim od 2 mil € godišnje.Posljednjih godina radi na izradi i provedbi edukacija namijenjenih uglavnom poduzetnicima,kako bi razvili znanja, vještine i kompetencije potrebne za digitalni marketing.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Pozdrav svima! Ja sam Lejla Rizvanović. Po struci sam magistra ekonomije, smjer
poduzetništvo, no u naravi sam CEO & Client Success Managerica u agenciji za digitalni marketing iDigital koju sam započela 2014. godine.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progress vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Svoju sam karijeru započela u financijama, kao zamjenica direktora u poduzeću za factoring i osiguranje, no vrlo sam brzo uvidjela da me taj posao ne ispunjava, posebice iz razloga što sam po prirodi vrlo kreativna, a tamo kreativi nema mjesta. Paralelno sam radila na projektima digitalnog marketinga i posljedično započela i službeno djelovati kao agencija za digitalni marketing.

Na samom početku djelovalo je obećavajuće. Ja sam bila puna volje, želje i entuzijazma, no nekoliko krivih poteza unazadilo je rast poduzeća. A mene osobno “bacilo” u neku vrstu limba. Tako da je baš treća godina bila krizna, no istovremeno i prekretnica.Pošto nisam osoba koja odustaje, dala sam si vremena za razmišljanje, stvaranje nove strategije i u konačnici za provedbu iste. I sada, šest godina kasnije, mogu sa ponosom reći da agencija bilježi eksponencijalni rast iz godine u godinu.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Posljednja je godina dana bila u najmanju ruku izazovna. Gotovo na svim poljima, a usudila bih se reći za sve nas. No, ja sam iz nje izvukla najbolje. Naučila sam se strpljenju i posvetila se sebi i osobnom razvoju.Voljela bih još dodati da je vrlo bitno ne “prepustiti”, već prilagoditi se situaciji u kojoj se nađemo, kako privatno tako i poslovno.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i mogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Svoje neuspjehe ne doživljavam kao nešto loše, dapače, kad se na sve osvrnem vrlo sam zadovoljna.No, spomenula sam Vam da mi je treća godina bila prekretnica. To je bila godina kad nisam mogla/znala uskladiti privatno i poslovno, što je dovelo do toga da sam na dnevnoj bazi radila svašta, a napravila ništa.


Upravo u to vrijeme, moja prijateljica je završavala coaching akademiju i trebala je nekoga s kim vježbati. Tako smo započele sa prvom sesijom gdje sam ja rekla kako imam problema sa upravljanjem vremenom, čak sam i teoretski znala što mi je činiti. Kad sam joj sve ispričala,jednostavno me pitala:

“Možeš li to početi prakticirati sutra?”

Na što sam ja rekla da – da i od tada vidim samo rast i razvoj na svim poljima.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Posljednjih se godina intenzivno bavim izradom i provedbom edukacija i radionica u segmentu digitalnog marketinga. U tom smjeru želim nastaviti djelovati. Za ovu godinu su već u pripremi manji i veći projekti edukacija. Uživam u tome i za 5 godina se vidim u tome i dalje. Želja mi je prenijeti poduzetnicima, ne samo teorijsko veći prakično znanje.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Znate onu: “Pronađi posao koji voliš i nećeš raditi niti jedan dan u životu.

Kod mene je zaista tako. Radim svaki dan, gotovo da si i ne uzmem godišnji odmor.A kad putujem, laptop je uvijek pri ruci. No, zaista mi to nije problem. Kad su rokovi tada “stisnem” i zna se dogoditi da radim do kasno u noć, no isto tako ima dana kad se opustim i odradim samo nužno. Radoholičar sam, no jednako volim svoje vrijeme za odmor, druženje i spavanje.Balans je valjda tu negdje između.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Posljednju knjigu koju sam pročitala je knjiga o željama, motivaciji i osobnom razvoju koja se čita u jednom dahu.Dobila sam na dar od prijatelja koji je istu i napisao:

“Sjetite se zašto ste počeli”– Vlatko Možar

8.Koje savjete biste dali za ostale poduzetnice koje se možda bore za rast svog poslovanja?

Da ne odustaju. Nikada! Bit će etapa na kojima neće biti lako, ali ako imaju želju, znanje i volju – uspjet će! Ponekad je teško, ponekad “izgubimo” same sebe, ali bitno je ne odustati na niti jednoj etapi.

Mogućnosti su svuda oko nas, samo ih treba znati prepoznati i iskoristiti.I još nešto. Pitajte! Ljudi su, u načelu, dobronamjerni i vrlo rado će vam pomoći, uputiti vas i poduprijeti.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Svakodnevno se koristim raznim alatima koje nude platform poput Google-a i Facebook-a.Tu svakodnevno izrađujem i optimiziram oglasne kampanje. Naravno sve to prate i razni alati za analitiku, izradu tekstualnih i vizualnih sadržaja.

Primjerice: MailChimp, Canva,Hootsuite, One Signal, Wave Video i mnogi drugi. Kad se bavite digitalnim marketingom,zaista je mnoštvo alata koji se koriste na dnevnoj bazi ovisno o zadatku koji rješavate u tom trenutku.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

iDigital je ALL-IN-ONE digitalna agencija u kojoj pratimo klijenta od početka pa sve do
njegova uspjeha. Započinjemo sa analizom stanja, predlažemo strategiju digitalnog
marketinga te nakon toga započinjemo sa aktivnostima. Možete me pronaći na:

Lejla Rizvanović