Draga moja, 


U ovom članku ću ti pojasniti što ti treba sa tehničke strane kako bi mogla objaviti podcast. A u ovom članku ovdje, možeš pročitati više o tome kako odlučiti sadržaj epizoda, goste, brending i promociju. 

Opcije koje su niže navedene su ili besplatne (do 5 sati sadržaja) ili minimalnim mjesečnim cijenama ako se odlučiš za pretplatu kasnije. 

Kako bi mogla distribuirati svoju podcast na Apple Podcast, Google Podcast, Spotify, Stitcher, Amazon Music/Audible, Pandora, TuneIn + Alexa moraš imati hosting platformu. Postoji ih hrpa. Ja sam osobno probala SoundCloud i PodBean. S tim da je PodBean baš specijaliziran za podcast i ima hrpu mogućnosti za distribuciju, dok SoundCloud je više za glazbenike i budeš morala dosta toga ručno povezati. Tako da svakako preporučam PodBean. Najpovojljniji su nakon što pređeš 5 besplatnih sati i najjednostavnije je distibutirati sadržaj na gore navedene platforme. Isto tako možeš pokrenuti svoj Patreon (preko čega ti ljudi mogu donirati ili se pretplatiti na podcast) preko njih i dodatna oglašavanja – gdje ti druge podcasts i brendovi mogu platiti ako ih spomeneš u epizodama. O monetizaciji ti budem pisala idući puta. 

Potrebni softveri 
Podcast hosting i distribucija

Podbean  (5 sati epizoda besplatno hostane) 
SoundCloud (3 sata epizoda besplatno hostane)

Animacija za društvene mreže – besplatan softver za 10 animacija mjesečno Headliner

Kako bi mogla objaviti podcast, morati ćeš kreirati dizajn za naziv svoje podcast – cover art. 

Dizajn mora biti u slijedećim specifikacijama:

  • Velična: kvadrat; minimalno 1400 x 1400 pixela i maximalno 3000 x 3000 pixels (preferirano)
  • Rezolucija: 72 dpi
  • Format: JPEG or PNG
  • Colorspace: RGb

Za dizajn loga i podcast grafiku ja sam koristila Canva aplikaciju. Vidi primjer ☝🏻

Ja koristim UNSPLASH za besplatne fotografije koje se smiju distribuirati bez da plaćaš licencu. 
Što se tiče same opreme za snimanje, u početku možeš krenuti sa svojim mobitelom npr VoiceMemos App (iPhone, iPad) ili VoiceRecorder (Android). Noviji modeli mobitela imaju odličnu kvalitetu snimanja. I aplikacije koje su vec na mobitelima omogućuju i montažu sadržaja. 
Ukoliko si u mogućnosti kupiti mikrofon onda bih preporučila Snowball Microphone £90 i za njega držač i filter, £15.99

Ja sam moj kupila preko Amazona, ali ih možeš naći i na eBay-u polovne i nove povoljnije za oko £25.
Laptop (bilo koji laptop koji može snimati zvuk), telefon ili iPad. 

Ja koristim iPad Pro (12.9-inch) (3rd generation) iz 2019 i koristim Voice Memos App za snimanje intervjua i epizoda. Za editiranje koristim iMovie app ili editiram u VoiceMemos dok snimam. Ne koristim poseban softver za editiranje zvuka jer nemam vremena, strpljenja niti tehničkog znanja za korištenje nečeg kompliciranijeg. iMovie i VoiceMemos su super jednostavni. 


A kako bih optimizirala zvuk za podcast koristim besplatnu aplikaciju Auphonic. Ova je aplikacija besplatna za 2 sata mjesečne obrade. Nakon toga možeš nadoplatiti za dodatne sate. Ili raditi obradu svojih snimaka, zadnji dan u mjesecu, i prvi dan početkom idućeg mjeseca ako trebaš obraditi 4 sada od jednom.

 
Nakon sto si snimila epizodu, samo je provučeš kroz Auphonic da ti makne buku iz pozadine i optimizira je a podcast. Kad si to odradila, onda ćeš je ići objaviti na PodBean. 


To je to. Spremna si. 

Nemoj si dozvoliti da te nedostatak neke ozbiljnije opreme spriječi u lansiranju, ono što imaš za podijeliti i naučiti druge je puno bitnije od fancy opreme. Kasnije kada ti stvari krenu, kada dobiješ sponzore ili investiciju, skupiš nešto novaca, onda možeš kupiti bolju opremu. Najbitnije je da kreneš i da sadržaj koji kreiraš da ima vrijednost ljudima koji ga konzumiraju. 

Ovdje možeš vidjeti video kako sam ja objavila Mojim Sestrama Podcast. 


Ako imaš kakvih dodatnih pitanja, ostavi komentar ili pošalji poruku na WhatsApp ili email. 
Ljubim xx