Draga moja, 

Pitala si me kako mi izgleda jedan radni dan, kako je to raditi od doma i pokrenuti posao od početka.

Pokušati ću ti u ovom članku odgovoriti na sva ta pitanja. 

Svoj prvi službeni biznis sam pokrenula 2011. godini, PR Agencija (agencija za odnose s javnošću) za modnu, lifestyle , sportsku i industriju ljepote, u Londonu. 

Samo pokretanje biznisa u Velikoj Britaniji je vrlo jednostavno. U roku 3 sata ti d.o.o. može biti registriran i spremna si za poslovanje. Samo otvaranje tvrke košta oko £50. Godišnji trošak održavanje LTD (d.o.o) je oko £350. Budem kreirala poseban članak na ovu temu kasnije. 

Prvih 7 godina dok sam vodila agenciju za odnose s javnošću sam i paralelno radila kao dadilja i podučavala hrvatski jezik. Jer mi je to dopustilo da pokrijem osnovne troškove (sobu, hranu, prijevoz) dok mi klijenti nisu dolazili. Isto tako u početku su mi ugovori s klijentima bili vrlo kratki i nisam znala kako naplatiti svoje usluge s obzirom na vrijednost koju sam pružala, tako da mi je posao dadilje bio siguran izvor prihoda, što mi je pružalo veliku sigurnost i mir. Ja bih svakako preporučila da uvijek imaš nekoliko izvora prihoda i posao sa strane dok radiš na svom brendu. 

U 2011. mi je dan izgledao ovako: 

04:00 – 06:00 – Buđenje, tuširanje/kupka, meditacija, sat vremena čitanja knjiga o marketingu, psihologiji i biznisu.  

06:05 – 08:00 – Traženje klijenata kroz Linkedin, Twitter, e-mailove, slanje ponuda za poslovanje sa mnom, cijenik usluga, primjere odrađenih poslova. 

08:05 – 10:00 – Pripremanje i slanje objava novinarima o klijentima koje sam imala tada. Obično bih imala do 5 klijenata u isto vrijeme. 

10:05 – 11:00 – Pisanje izvješća o osiguranim objavama, pozivi novinarima. 

11:05 – 12:00 – Ručak, odmor. 

12:05 – 15:00 – Sastanci ili pozivi potencijalnim klijentima, novinarima ili postojećim klijentima. 

15:30 – 19:00 – Dadiljanje i podučavanje hrvatskog jezika.  

20:00 – 21:00 – Ako nisam imala networking event ili sastanak sa klijentima, onda bih išla direktno doma, večera, tuširanje, odmor. 

22:00 – 04:00 – Spavanje. 

U međuvremenu sam pokušala pokrenuti još par biznisa (web shop za iznajmljivanje vjenčanica, agenciju za izradu aplikacija i webova, tečajeve, vodič o životu u Londonu-knjiga, itd. Žonglirati ih u isto vrijeme sa klijentima, dadiljanjem, je bila jako loša ideja jer sam bila uvijek iscrpljena i na previše strana, te niti jedan od njih nije bio uspješan.  


Jako sam skromno živjela, i već 2015 sam uspjela kupiti svoj stan u Londonu, 6 godina nakon što sam se doselila. I četiri godine prije nego sam si zadala rok. Achievement! 


U 2018. sam prešla raditi kao marketing direktor u jednoj konzultantskoj tvrtci u industriji medicinskog kanabisa na puno radno vrijeme. Dan mi se onda promijenio drastično, srezala sam klijente i poslove sa strane, te se fokusirala na svoj brend Blunt Beauty i puno radno vrijeme. Razlog zbog kojeg sam prešla raditi kao zaposlenik je bila moja hipoteka i jedan od (lakših) uvijeta za dobiti britansko državljanstvo. 

Od kolovoza 2020 radim kao marketing direktor za kanadsku tvrtku, imam klijenta za kojeg radim promociju na UK tržišu, i radim na promociji/razvoju Blunt Beauty brenda, pa mi dan izgleda otprilike ovako (zbog razlike u vremenskim zonama):

06:00 – 07:30 – Buđenje, šetanja sa psom. 

07:35 – 09:00 – Tuširanje, meditacija, čitanje. Ljubav 👩‍❤️‍👨 Ne jedem doručak, samo pijem toplu vodu sa kurkumu i đumbirom, ili toplu vodu sa limunovim sokom i sodom bikrabonom. I u toku dana dosta čajeva (šipak, menta, ružmarin, ovisi kako se osjećam i što mi tijelo traži). U međuvremenu si pripremim ručak ako nisam napravila dovoljno hrane preko vikenda za cijeli tjedan. 

09:05 – 12:00 – Promocija klijenta, pisanje objava, odgovaranje na upite novinara, pisanje članaka, izvješća, formiranje Affiliate partnerstva. 

12:05 – 13:00 – Ručak, odmor, kratka šetnja sa psom. 

13:05 – 14:00 – Blunt Beauty – trenutno organiziram lansiranje brenda, pregovaranje sa web dizajnerom, rješavam napljepnice, morala sam promijeniti bočicu, organizirati dostavljače i skladištenje proizvoda, osiguranja i slično. Budem posvetila jedan cijeli post ovoj temi. 

14:00 – 23:00 – Puno radno vrijeme kao marketing direktor u kanadskoj tvrtci. Uzmem pauzu oko 18 sati da prošetam psa na 40 minuta do sat vremena. 

00:00 – 06:00 – Meditacija, spavanje.   

S obzirom da radim od doma stignem uzeti kratke predahe za mini meditaciju i grickalice između poziva i poslova, ukoliko dan nije previše lud. U tim mini pauzama se čujem s tobom, mamom i prijateljicama. S obzirom da dragi radi dosta kasno od 11 ujutro do 2 ujutro, vidimo se ujutro, i trudimo se provesti mirna dva sata skupa. A nedjelja je samo naša, gdje niti jedno niti drugo radi, i potpuno smo opušteni i skupa.

A subota je za proizvodnju sadržaja za Moje Sestre. 

To je to. Tipičan dan u mom trenutnom životu. Možda se čini kao da jako puno radim i da nemam pretjerano razvijen društveni život, međutim jako sam puno na telefonu, video sastancima (koji bi inače bili uživo da nema COVID-a), mailovima, dosta pričam sa ljudima u toku dana, tako da se nikada ne osjećam usamljeno. Jako volim sve sto radim. I nemam osjećaj da je posao u pitanju, vise kao igra. Imam nekoliko vrlo dobrih prijateljica s kojima se čujem gotovo svakodnevno (s jednom od njih i po nekoliko puta) i vidimo se barem svakih 4-6 tjedana, jer su njihovi rasporedi poprilično slični mojem.