Ove srijede sa nama u seriji Intervjua žena poduzetnica o svojim “Usponima” i “Padovima” u poduzetništvu odgovorila je Josipa Maslać-Petričević prije svega majka,poduzetnica i direktorica uspješnog obrta Naftalina već 38 godina.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo finale izbora za nagradu EY Poduzetnik godine 2018. i nagradu Women in Adria za najinspirativniju poduzetnicu 2017. godine

Ponosna je baka četvero unučadi i želi da netko od njih nastavi poslovanje kao što je i ona uvela svoju kćer Mateu Pirić u poduzetničke vode.Bavi se humanitarnim radom u suradnji sa Domom za nezbrinutu djecu Sv.Josip.Leskovac.Strast su joj putovanja i nogomet.

1983. – Ulazi u poduzetničke vode i otvara Naftalinu!

1993. – Nakon proizvodnje jeans-a mijenja se koncept dizajniraju i proizvode Korporativnu odjeću.

1995. – Otvaraju halu za tapeciranje namještaja i šivanje zavjesa.

1996. – Otvaraju praonicu rublja.

2013.- Otvaraju trgovinu u Masarykovoj 24.

2015.- Osnivaju ženski NK Dinamo i postajem predsjednica kluba.

2018.U organizaciji Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Naftalina se sad okrenula kompanijama s kojima ima ugovore, a koje žele kvalitetan servis kao dugoročni partnera. Franck, Međunarodna zračna luka Zagreb, PBZ i ZABA su sam neke o kompanija koje s Naftalinom imaju multimilijunske ugovore. Isto tako, imaju dosta HORECA partnera, odnosno partnerstva s hotelima, restoranima i kafićima, među kojima su i ugovori s jadranskim luksuznim hotelima u Dubrovniku, ali i u cijeloj Hrvatskoj ,Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori te Sloveniji.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Rođena sam u Zagrebu 15.03.1963.Osnovnu i Srednja škola za pravo i pravosuđe završila sam u Zagrebu. I nakon 2 godine studija prava ulazim u poduzetnicke vode u otvaram Naftalinu.

Naftalina je obrt za proizvodnju,usluge i trgovinu tekstilom kojeg sam ja kao studentica otvorila 1983. god.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Krenula sam u proizvodnju jeansa , posao koji sam pokrenula da bi uz studij radila je postao prepoznatljiv i kao brand tako da ni sama nisam vjerovala u uspjeh koji je postignut na tržištu!

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

2020 je godina izazova za sve poduzetnike, jer okolnosti u kojima smo se našli morali su probuditi i aktivirati nas nagon za preživljavanje i iznalaženje novih tržišnih niša kako bi naše poslovanje ostalo održivo!

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Za mene na mom životnom i poslovnom putovanju 1993. je bila godina kada sam se i privatno zbog rastave i poslovno zbog bankrota slomila!Sa odmakom puno godina mogu reći da su me te situacije promijenile i definirale kao osobu kakva sam danas!Jer sve štoVas ne ubije ojača Vas! Životni izazovi nauče nas poniznosti i zahvalnosti za svaki dan i sreću za sve dobre ljude koji nas okružuju!

 5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Poslovni planovi za sljedeće godine su prenošenje upravljanja na kćer Mateu Pirić koja je godinama u poslovanje Naftaline,a ja nakon 38 godina ostala bi joj savjetnik i mentor!

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Moj poslovni i privatni život su tako isprepleteni, jer ja svoj posao živim tako da se budim i idem spavati sa misli o poslu! Balansirati je skoro nemoguće,ali ja se i ne trudim, jer me upravo takav naćin življenja ispunjava!

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Čitanje je uz sport ( bivša sam nogometašica i predsjednica ZNK Dinama) nešto što ispunjava moje slobodno vrijeme! Zadnja knjiga koju sam pročitala je:

“Prestanite hodati po ljuskama jajeta” – Paul T. Mason

8. Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju su mi Whatsapp groupe gdje interno brze komuniciramo, šaljemo fotografije,donosimo rješenja!

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodenvnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Za Naftalinu je to svakako novi program Odoo koji je otvorio niz opcija i tako omogučio lakše i preglednije poslovanje!

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Naftalina u svojoj ponudi nudi dizajn i proizvodnju korporativne odjeće (hoteli, banke, zracne luke).U svojoj ponudi imamo odjel za interijere gdje šivamo zavjese, tapeciramo namještaj te proizvodimo sjedalice za HoReCa kanal! Dodatna vrijednost je i praonica kojom našim krajnjim korisnicima nudimo i pranje i po potrebi krojačke popravke! Potražite nas na: 

Proizvodnja je u Botincu,Marulićeve Judite 2,

i trgovina u Masarykovoj 24!

Josipa Maslać-Petričević