Postoje teorije koje smatraju da je potrebno samo 21 dan da izgradimo naviku ili je pak potrebno da se ceo život borimo i motivišemo iz dana u dan? Zašto nam ponekad nedostaje motivacije?

“Počni sa zašto”, reče Simon SInek, smisao je da razumemo dublju konotaciju naše samodiscipline i istrajnosti. Zašto je važno da budemo disciplinovani i da vežbamo svakodnevno, šta to nama donosi?

Put od 10000 koraka počinje sa jednim korakom, to je smisao dugoročnog napretka. Navika ima za cilj da nas stimuliše na dnevnom nivou kako bismo bolje obavljali ono sto nas čeka u toku dana. Da lakše uđemo u rutinu i najbolje je izvedemo. Suština je pronaći taj unutrašnji impuls koji nas konstantno gura napred! A rutina usavršava naše vešitne da budu bolje i kvalitetnije.

Smisao navike je da disciplinuje naš nemiran um i da ga usmeri. Zato jutarnja meditacija može da postane deo vaše rutine, zatim jutarnje vežbe ili pak neko pije kafu i razmišlja kako da se suoči sa izazovima koja ga očekuju. Nije lako ali suština jutarnje rutine je priprema za dan koji predstoji, treba naći mir pre nego sto uletimo u akciju i dnevnu kolotečinu.

Savet kreatora MyVincha aplikacije je da se vežba ujutru 20tak minuta kako bismo disciplinovali um i uspeli da uspešno savladamo izazove koji nas svakodnevno čekaju. Ova rutina može da se prenese i na uspavljivanje i na završetak dana, tako da sebi olakšamo spavanje i spokojno upadnemo u san. Tokom dugogodišnje meditativne prakse praktikant uspeva da snizi moždane talase, uđe u stanje opuštenosti i samim tim lakše zaspi.

Suština svake navike je usmeravanje i kanalisanje uma. Pronaći smisao da izgradimo nove navike u našim životima nije lako, za to trebamo da nađemo novi smisao koji će da nas motiviše. Taj smisao će nam dati jaki impuls da uvrstimo pozitivne navike u naš život, koje hrane naše biće i da sa njima istrajemo na dugi rok.

Leave a Reply