Ovaj put u Intervju – Žena poduzetnica sa balkana o svom iskustvu “Uspona” i “Padova” u poduzetništvu ispričala nam je Iva Vianello vlasnica obrta pod nazivom Črčke Design koji se bavi grafičkim i web-dizajnom.

Iva Vianello, rođena je 6.1.1982. godine u Rijeci gdje je završila srednju Ekonomsku školu i diplomirala na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. U Rijeci je pet godina radila kao voditeljica odnosa s javnošću, a potom se preselila u Zagreb gdje od 2011. godine radi u jednoj diskografskoj kući u glazbenom uredništvu i kao koordinator za internet i promociju. 2011. godine završava Grafički dizajn u školi informatike Ivora, a godinu dana kasnije stječe i diplomu web dizajnera. U proljeće 2019. godine otvara obrt Črčke Design i svoj dotadašnji hobi, crtanje, pretvara u posao od kojeg živi.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Zdravo i vama! Moje ime je Iva Vianello i od 2019. godine vlasnica sam obrta
pod nazivom Črčke Design koji se bavi grafičkim i web dizajnom. Prvu web
stranicu napravila sam još 2003. godine, a na računalu crtam od 2009.
Rođena sam u Rijeci, a posljednje desetljeće živim u Zagrebu gdje sam stekla
diplome grafičkog i web dizajnera, iako sam u “originalu” po struci ekonomist odnosno profesor hrvatskog jezika i književnosti.

Vjerujem da me široko obrazovanje i stalna želja za usvajanjem novih sadržaja zapravo čini i boljim poduzetnikom. Moj obrt je početkom ožujka proslavio dvije godine postojanja, a tim sam povodom na Facebooku napisala da slavim 731 dan potpunog zadovoljstva. Jako volim svoj posao i ne bih ga mijenjala ni za jedan drugi pod bilo kojim uvjetima.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

U Črčkama sam samozaposlena, jedina zaposlena i sama svoja šefica.
Grafički dizajn kojim se bavim podrazumijeva izradu logotipa, plakata, letaka, svih vrsta omota, naljepnica, bannera, dok web dizajn predstavlja izradu internetskih stranica.Crtam najviše za glazbenu industriju, kolege obrtnike, često i za neprofitne organizacije koje provode projekte financirane iz Europskih fondova. Dosad sam odradila preko 450 crteža za 100-tinjak korisnika.

Izuzetno me veseli što iz godine u godinu proširujem spektar svojih usluga i klijenata, raste broj projekata na kojima radim kao i moja prepoznatljivost na tržištu. U prvoj godini sam dobila poticaje za samozapošljavanje, stipendiju Impact Huba za poduzetnike početnike što mi je bila velika motivacija za pokretanje poslovanja, prošle sam godine, pandemiji unatoč, odradila najveći broj dizajna, a i ova mi je godina počela dosta dobro. Radim više i bolje nego prije te se nadam da ću još kreativnija dočekati povratak normalnog života nakon pandemije.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Jedina i najvažnija lekcija koju sam si potvrdila, posebice u posljednjih godinu dana, jest da su zdravlje i osobno zadovoljstvo definitivno najvažnije stvari na svijetu. Kada sam otvorila svoj obrt prelomila sam da mi novac i zarada neće i ne smiju biti cilj, uživam u svom poslu i bitno mi je da sam zadovoljna svojim životom. Jako sam pozitivna osoba, osjećam se ugodno u svom načinu života, vjerujem u svoje sposobnosti što poništava svu eventualnu tjeskobu i stres koje nekakvo ganjanje uspješne karijere može donijeti.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Niti jedan događaj u svom životu ne želim kvalificirati kao neuspjeh, postoje
situacije koje nisu išle željenim smjerom ali ih smatram izazovima iz kojih sam učila. Dvaput sam davala otkaze, jer sam se teško mogla uklopiti i podrediti određenim sustavima i svaki put sam bila beskrajno tužna,rastresena, činilo mi se kao da je kraj svijeta. Ali takva neplanirana skretanja s puta dovela su me do sadašnjeg trenutka u kojem sam iskreno sretna.

Ponekad “neuspješno” ulazim u neke projekte, ne posvećujem im se dovoljno,
odradim ih, kako se kaže, “lijevom rukom”. Žalim kad klijent nije zadovoljan,
pokušavam ispraviti svoje pogreške, ali svako to iskustvo me na sljedećim
poslovima čini još malo ozbiljnijom i fokusiranijom.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Prije svega nadam se povratku u staro normalno – crtanju plakata za koncerte, glazbene festivale, partyje. Dakle, prvi plan je isključivo rad. Često znam reći:

E, to želim svima nama poduzetnicima.Drugo su edukacija, upijanje svega dobrog što rade moji kolege, namećem si obavezu “tutorial a day” (proučavanje barem jednog online tutoriala o crtanju dnevno) i željela bih raditi više za strane
klijente.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Radim od kuće, laptop mi je upaljen otkako se probudim dok ne idem spavati.
Ako ne radim, surfam internetom, uvježbavam neku novu vještinu, čitam online knjige. Kod mene ne postoji striktna granica između poslovnog života i svakodnevne rutine.

No jednom sam si obećala da ću svaku privatnu obavezu staviti ispred poslovne i toga se u zadnje vrijeme pokušavam držati. Dakle, obitelj, prijatelji, kave, šetnje i rekreacija uvijek su prije posla pa makar to značilo da ću crtati cijelu noć ili dva dana zaredom neću spavati.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Jesam, čitanje mi je najdraži hobi i jedan od najboljih načina opuštanja.
Prošle sam godine čak otvorila i Instagram profil (@iva_cita_trilere) na
kojem pišem recenzije pročitanih knjiga. Uglavnom čitam psihološke trilere,
među njima izdavajam izvrsnu:

Koja me oduševila, jer kroz anegdote potiče na kreativnost koja jača samopouzdanje.

8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Najbolji savjeti u koje sam se i sama uvjerila uključuju hrabrost, upornost i
samopouzdanje. Treba prije svega vjerovati u svoje sposobnosti, čak i kad stvari ne idu onako kako smo ih zamišljali, nikad ne smijemo odustati,vjerujte u sebe, svoju snagu, budite uporni i vrijedni. Uvijek kažem da je novac bitan, ali nije presudan. Poduzetništvo je za mene život s manje prihoda nego što bi to eventualno bio posao sa sigurnom, stalnom plaćom,ali to je život u kojem sam puno zadovoljnija, sretnija i slobodnija.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Koristim uglavnom grafičke alate (Adobe i Affinity) i Google kalendar za deadline-ove. Sama vodim knjige. Najkorisniji alat mi je zapravo moj notes u koji ručno upisujem obaveze i kad nešto odradim s posebnim zadovoljstvom tu obavezu prekrižim! Što više pošaranih stranica, to bolje.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Črčke Design, obrt za usluge, vl. Iva Vianello

Adresa: Oporovečka ulica 5, Zagreb

Iva Vianello