Ove srijede u seriji Intervjua žena poduzetnica sa Balkana: “Usponi” i “Padovi” u poduzetništvu sa nama je podijelila svoje iskustvo Gordana Kadoić – poslovna savjetnica za razvoj prodaje i lidera, mentorica, prodajna trenerica, sales influencerica.

Gordana iza sebe ima 20 godina korporativne karijere u industriji robe široke potrošnje i direktnoj prodaji i 5 godina poduzetništva, te je održala više od 300 edukacija, treninga, radionica i seminara u zemlji i inozemstvu, a vrlo je aktivna i u individualnom savjetovanju poduzetnika gdje se fokusira upravo na rast njihovog poslovanja.

Piše stručne članke i blogove za: Lider, IN STORE magazin Hrvatska, BIH i Sjeverna Makedonija, CEED Sjeverna Makedonija, Poslovni savjetnik, Poslovna.hr, Poduzetnik, Samo pozitivno, Women in Adria, Manager.ba i Suvremena žena.

Vlasnica je i direktorica tvrtke Adria Corporate koja je bavi poslovnim savjetovanjem u prodaji i profesionalnim razvojem lidera. Njezin moto je da kontinuiranim radom na sebi, svojim vještinama i kompetencijama direktno utječete na osobne rezultate, a time i na rezultate poslovanja tvrtke u kojoj radite.

1.Tko ste i čime se bavite?

Moje ime je Gordana i dolazim iz Zagreba, a po struci sam magistrica poslovne
ekonomije, stručnjakinja u vođenju tvrtki, prodajnih timova i managera.
Karijeru sam započela prije 25 godina i od tada sam bila vezana uz sve oblike prodaje, penjući se po menadžerskim stepenicama mnogih domaćih i međunarodnih kompanija.

2016. godine osnovala sam tvrtku Adria Corporate koja se bavi poslovnim edukacijama, treninzima i poslovnim savjetovanjem u području razvoja prodaje i leadershipa, a specijalizirana je za razvoj prodajnih timova i managera koji prvi puta dolaze na upravljačke funkcije. Pomažem poduzetnicima razviti prodaju i povećati prihode, a managerima na upravljačkim funkcijama razvijam u području vođenja timova.

U proteklih 5 godina mojeg poduzetničkog iskustva susrela sam se s velikim brojem inspirativnih, marljivih i kreativnih poduzetnika kojima sam pomogla povećati prodaju, smanjiti troškove, razviti nove kanale prodaje, oformiti prodajne timove, pronaći nova tržišta i distributere i kvalitetno izgraditi njihov brand. Moji glavni programi koje provodim s klijentima su:

 • Elite Sales Masterclass
 • The power of Leadership
 • Accelerating Performance

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla?

U prvoj godini svakako sam se fokusirala na izgradnju vlastitog imena kao poduzetnica i na izgradnju vlastitog branda Adria Corporate za kojeg sam postavila cilj da bude prva asocijacija na hrvatskom i okolnim tržištima kada netko spomene razvoj prodaje i lidera.

Zahvaljujući mojem iskustvu i odličnim rezultatima koje sam postizala dok sam radila u korporacijama, nekoliko većih tvrtki dalo mi je povjerenje da radim s njihovim prodajnim timovima kojima su trebale promjene i svježi pristupi. Danas sam vlasnicima tih tvrtki neizmjerno zahvalna, jer su mi pružili priliku da dokažem svoje sposobnosti, prenesem znanje i obučim njihove zaposlenike u području osobnog i profesionalnog razvoja. Time sam stekla prve reference koje su mi bile vjetar u leđa u traženju novih klijenata.

Prve tri godine tvrtka je rasla uz sve veći broj klijenata koje sam dobivala preporukama, a osim hrvatskog tržišta nove klijente našla sam na tržištu BIH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova gdje sam kao gost predavač sudjelovala na različitim konferencijama.

U četvrtoj godini poslovanja doživjela sam pravi privatni i poslovni izazov, naime
preboljela sam plućnu emboliju, pa je moje poslovanje zbog zdravstvenog stanja moralo malo na “stand by” opciju, jer kad stojite vi, stoji na žalost i vaše poslovanje.

U tih nekoliko mjeseci na žalost nisam mogla klijentima osigurati svoje usluge, pa sam ih često znala preusmjeriti na kolege. Bio je pravi izazov vratiti se ponovo gdje si stao i sva sreća da sa svojim klijentima radim na osobnom razvoju, pa mi je bilo lakše vratiti motivaciju i krenuti hrabro u pronalazak novih klijenata.

Kako u poduzetničkom svijetu ništa ne ide onako kako mi želimo jer je to putovanje na kojem se svaki drugi dan pitamo znam li što radim, pa je li ovo meni treba, ajme pa ja više nisam za to, ma tko više treba moje usluge i slična pitanja…. dolazi pomno isplanirano i organizirano svjetsko ludilo pod nazivom Covid 19 i svi naši planovi, ma kako pomno bili isplanirani nepovratno ostaju bez temelja, jer svijet se mijenja, tržište se grči i zatvara, tvrtke i poduzetnici ljubomorno čuvaju ono malo kapitala što imaju ulaganje u zaposlenike staje na nekoliko mjeseci.

A s obzirom da ja stalno nešto poduzimam (kao pravi poduzetnik ), vrlo brzo sam sam svoje usluge organizirala online i učinila dostupnima svojim klijentima.

3.Koje su vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Naučila sam nekoliko lekcija koje ću pokušati kategorizirati od najvažnije prema manje važnima:

 • Trenutno ne planiraj duže od mjesec dana
 • Okreni se inovacijama, osmisli novi sadržaj i ponudi dodatnu vrijednost
 • Budi podrška svojim klijentima sada kada im je teško
 • Podijeli znanje i savjete ponekad besplatno – vratiti će ti se kada najmanje
  očekuješ
 • Odmakni se od lokalnog tržišta i počni djelovati globalno
 • Prihvati da nema povratka na staro

4.Koji vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljnji rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Ne bih rekla da sam iz nekog neuspjeha izvukla najvažniju životnu lekciju, već iz mojeg uzdrmanog zdravstvenog stanja i spoznaje da sam za dlaku ostala na životu i da mi je pružena nova prilika.

Moji prioriteti su se od toga trenutka vrtoglavo promijenili i počela sam stavljati sebe u fokus, pazeći koliko radim, kako, gdje i što neki angažman zahtijeva od mene. I danas pokušavam održati balans između poslovnog i privatnog, pazeći na zdravlje, više prihvaćam stvari kakve jesu, osobito ako na njih ne mogu utjecati, gledam na svaki dan kao priliku koja se neće ponoviti i nastojim zaobići popularni burnout.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i narednih 5 godina?

Nema planova za narednih 5 godina, jer su vrlo snažni vanjski faktori na koje ja osobno ne mogu utjecati. Moji poslovni planovi su maksimalno za narednih godinu dana i sav svoj fokus ću posvetiti tome. Unutar tih planova imam maksimalno 2 prioriteta koja nastojim održavati i ne skretati sa staze, jer sam naučila da je za uspjeh u poslu izrazito važan fokus, disciplina i ne odustajanje. Za ovo zadnje je potrebna nadljudska motivacija, jer kada svi odustanu od tebe i kada ti pokušavaju objasniti da to što radiš nema smisla ili ne donosi rezultate – sjetim se da ti isti ljudi (pa čak i moji bližnji) nisu moje ciljeve niti postavljali, nisu bili dio moje vizije i nikada neće gledati kroz moje naočale.

Prioriteti koje sam postavila za narednih godinu dana su:

 1. Razvoj moja postojeća 3 programa koja radim s klijentima na globalnu razinu (Elite Sales masterclass, The Power of Leadership & Accelerating Performance)
 2. Razvoj suradnje s partnerom iz Irske na implementaciji programa za žene poduzetnice na tržištu Hrvatske, BIH I Srbije

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni?

Svakako da mi je kao poduzetnici lakše planirati svoje aktivnosti, no način na koje ostvarujem prihode je još uvijek u ovoj situaciji onaj ključni element prema kojem ravnam poslovne i privatne obveze. Srećom imam dvoje odrasle djece, pa se mogu zaista posvetiti izgradnji vlastitog poslovanja. Nemam problem s balansom, jedino što mi u ovom trenutku nedostaje su putovanja koja su sastavni dio mojeg posla i više suradnje uživo s klijentima.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Naravno! Teže mi je izdvojiti samo jednu, jer je meni stručna literatura nešto što se podrazumijeva zbog vlastitog rasta i da ostanem up to date, ali ako moram izdvojila bih meni omiljenog Dalea Carnegia: “How to win friends & influence people” koja je meni pomogla u nekim mojim nedoumicama.

8.Koje savjete biste dali za ostale poduzetnice koje se možda bore za rast svog poslovanja?

Ne postoji univerzalan recept za uspjeh jer je uspjeh za svakog drugačija definicija. Ali vrlo rado poduzetnicama i svakodnevno svojim klijentima savjetujem ono što je meni pomoglo u mojem poslovanju:

 • Čvrsto vjerujte u sebe i svoj proizvod/uslugu i znajte prezentirati to što radite
 • Učite nova znanja i vještine koje vam trebaju na poduzetničkom putu
 • Pitajte za preporuku, gledajte dobre prakse i učite od onih koji su vaš put već prošli kako biste smanjili broj pogrešaka
 • Prihvatite da ste većinu poduzetničkog puta sami i naučite se nositi s time
 • Na početku vaše poduzetničke priče osigurajte izvor financiranja I budite svjesni koliko trebate prihodovati da biste mogli ulagati u poslovanje
 • Definirajte što za vas znači uspjeh I hrabro plovite pored svih oluja i preprekakoje vam nastoje nametnuti svoju definiciju
 • Tražite savjet stručnih i iskusnih profesionalaca – nemojte misliti da sve znate sami

9.Koji su vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju?

Svakako Outlook planer, zatim zoom aplikacija, MS Teams, Skype, a kada dođe red na kreativni kutak svakodnevno koristim Canvu za pripremu objava na društvenim mrežama i Inshot za obradu kratkih clipova također za društvene mreže.

10.Gdje vas možemo naći/vidjeti/kupiti vaše usluge?

Najbolji prezenter mojeg poslovanja i mojih usluga je web stranica www.adria-
corporate.com
na kojoj je predstavljeno što radim, kako, gdje i s kime. Tu naravno možete vidjeti kako vam mogu pomoći u razvoju vašeg poslovanja, a sigurna sam da će vam biti korisni i članci na mojem blogu. Osim toga, svakako me potražite na društvenim mrežama na kojima sam vrlo aktivna, pa vam uvijek mogu dati dodatnu dozu motivacije ili pokoji savjet na kojeg ste možda zaboravili.

Gordana Kadoić