U ovotjednom intervju na pitanja o “Usponima” i “Padovima” žena poduzetnica sa balkana odgovorila je majka, magistrica komunikologije, osnivačica i direktorica full service marketing agencije iz Sarajeva, EBBE COMMS d.o.o., te edukatorica iz oblasti marketinga, PR-a, digitalnog marketing i komunikacijskih vještina Ema Alagić.

Ema: Svaka kriza je zapravo u isto vrijeme i prilika da napravite nešto novo. Protekla godina nam je pokazala da je pritisak zapravo pokretač.Kad dođete do litice, ili ćete pasti ili poletjeti.

1. Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Ja sam Ema Alagić, magistrica komunikologije, osnivačica i direktorica full service marketing agencije iz Sarajeva, EBBE COMMS d.o.o., te edukatorica iz oblasti marketinga, PR-a, digitalnog marketing i komunikacijskih vještina. 

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Agencija EBBE COMMS postoji već šest godina a nastala je kao logistički slijed nakon mog dugogodišnjeg rada koji se nakon što sam napustila posljednji posao koji sam radila prije osnivanja agencije, pretvorio u freelancing. Onda je nastala potreba za širenjem tima, unapređivanjem na raznim nivoima. Taj proces rasta i unapređivanja nije ni jedan dan stajao, a kad se osvrnem unazad, ponosno vidim kako smo brojnim kompanijama i individuama pomogli da unaprijede svoje poslovanje, izgrade kvalitetnu reputaciju u javnosti, lansiraju svoje brendove, unaprijede svoje brendove itd. Naši klijenti nisu samo iz Bosne i Hercegovine, nalazimo ih po cijelom svijetu, od Azije do Londona.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Posljednja godina dana je bila izazovna i puna lekcija za sve poduzetnike. Zatekla nas je pandemija koronavirusa u kojoj smo se snalazili u jednom trenutku a u drugom prihvatili “the new normal” i izvukli najbolje od toga. U prvom lockdownu koji smo imali u BiH, kada smo svi radili od kuće iz pidžama i sa djecom u audio podlozi svakog telefonskog i video poziva, pokušali smo tješiti svoje klijente da će sve brzo proći i da će se morati sve vratiti na staro. Međutim, oni nisu poslovali, pa se to odrazilo i na njihove finansijske mogućnosti za oglašavanjem. Ubrzo nakon toga, većina je shvatila da se mora prilagoditi situaciji, možda prebaciti svoje poslovanje online, pa smo tako se fokusirali na izgradnju web stranica, web shopova, digitalno oglašavanje i sl.

Potom nam se javilo nekoliko kompanija koje su u doba nestašice imali zalihe maski, rukavica, dezinficijenata za koje je trebalo naći kupce. Doslovno smo privremeno postali call centar koji je funkcionisao od kuće, jer se nije smjelo izlaziti vani. Pomogli smo svojim klijentima da pronađu kupce za svoje proizvode, a kako se radilo o proizvodima koji su tada bili jako traženi, radili smo po dvadeset sati dnevno. Srećom, ta faza je završila. Ubrzo nakon toga, stari, a i novi klijenti shvatili su da je kupovna moć kod potrošača oslabila, da se novci štede za “ne daj Bože” i da je teže doći do kupca. Ulaganje u marketing je neminovno ako želite ostati u igri i tu smo se i mi vratili u svoju uobičajenu normalu.  

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno? 

U posljednje vrijeme mnogo razmišljam o tome. Znala sam postaviti prevelika očekivanja od sebe i od drugih tamo gdje nisam ni ja a ni oni imali kapaciteta. To me naučilo da se fokusiram na ono što radim najbolje i onda sam dobijala sjajne rezultate. Napravila sam mnogo grešaka dosada, ali svaka me naučila nešto novo. U isto vrijeme zahvalna sam za sve što mi se desilo, posebno za osobe koje su se barem i nakratko zaustavile u agenciji EBBE COMMS i dale neki svoj doprinos. 

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Naš plan je da nas kompanije prepoznaju kao servis koji im pomaže da unaprijede svoje poslovanje putem marketinga. Svakom klijentu se posvetimo tačno prema potrebama koje ima u svom poslovanju i želimo vidjeti učinak. Naravno, želimo povećavati plate, ulagati u dobru radnu atmosferu, povećavati tim itd. 

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Ne bih rekla da imam nikakav negativan uticaj poslovnog života na privatni. Trudim se napraviti zdravi balans. Kući imam prekrasnu kćerku Amman sa kojom provodim kvalitetno vrijeme. Dok je mama na poslu, Amman je u najboljem vrtiću u gradu, uči i igra se sa svojom rajom. Kad dođemo kući i vikendom, svaki dan nam je poseban. Igramo se, crtamo, šijemo, “skitamo” po planinama, plivamo, šetamo i družimo se. 

Ona mi je i motivacija u poslu koji radim, ne samo da joj mogu priuštiti kvalitetan život, već i da u njenim očima budem što bolji primjer majke i poslovne žene, da je naučim da je rad na sebi preduslov za dobar život, da je uspjeh odluka i predanost, da je važno raditi ono u čemu uživamo, da nije uvijek lako biti žena, ali da ne pristajemo na manje od onoga što želimo

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Trenutno čitam super knjigu “Boom –  Put do slobode svakog poduzetnika” autora Alana Žepeca,koju sam dobila od svog kolege i uspješnog poslovnog konzultanta Kemala Hadžića. Na svakoj stranici osjećam da je ovaj autor odnekud posmatrao mene dok je pisao knjigu, jer je namijenjena poduzetnicima/ama manjih i srednjih preduzeća da unaprijede svoje poslovanje

8. Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Da ulažu u marketing, prave dugoročne planove i da ih slijede. Fokus i predanost su jako bitni. Neorganizovani multitasking je predznak kraja. 

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)? 

Koristimo bazu podataka Bisnode koja nam je jako zgodan alat da provjerimo druge kompanije i njihovo poslovanje. Svako u timu ima svoju paletu programa koja im treba, stalno nalazimo i isprobavamo nešto novo sa ciljem da imamo učinak. 

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Na našoj web stranici se nalaze osnovni podaci o agenciji i našim uslugama.  Raspolažemo i sa jako puno oglasnih pozicija, sjajnih prijedloga za oglašavanje i ideja za promociju, ali za to je potrebno da nam se kompanije jave putem maila. 

Ema Alagić