Niz intervjua “Usponi” i “Padovi” žena poduzetnica sa balkana nastavljamo sa uspješnom poduzetnicom,savjetnicom za poslovni i osobni razvoj u Filaksu d.o.o. Autoricom 20 priručnika u autorstvu i koautorstvu te pokretačica ProMove akademije za osobni razvoj o svojim usponima i padovima u poduzetništvu nam je ispričala dr. sc. Elvira Mlivić.

Do sada je surađivala s preko 800 pravnih osoba te preko 2.500 fizičkih osoba na radionicama u Filaksu. Održala je stotine stručnih i motivacijskih predavanja, predavala je na 2 privatne visoke škole i brojnim poslovnim učilištima, a u svoj rast i razvoj uložila je 30 godina (diplomirana ekonomistica – Ekonomski fakultetu u Zagrebu, magistrica društvenih znanosti – Ekonomski fakultetu u Zagrebu, doktorica interdisciplinarnih znanosti – Filozofski fakultetu u Zagrebu).

Radi od devetnaeste godine, uspjela je zaobići mnoge poslovne klopke, naučiti puno na svojim propustima i uspjesima, istražiti pozicije srednjeg menadžmenta i vješto zaplivati poduzetničkim vodama još od 2001. godine, pokrećući Filaks d.o.o., vlastitu tvrtku za poslovni i osobni razvoj. U svom radu kombinira poslovna znanja i osobni razvoj, a to mogu potvrditi svi oni koji su u Vedroj kući znanja dobili puno znanja i vrijedna zrnca poslovne vedrine i motivacije.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Dobar dan, hvala na pozivu. Nakon nekoliko poslova u srednjem menadžmentu, 2001. godine u pustila sam se u poduzetničku avanturu, prvo s obrtom Ars marketing u kojem sam izdala svoju prvu knjigu, odnosno priručnik. Razvojem poslovanja, došlo je do potrebe otvaranja nove pravne osobe pa je obrt 2007. godine prerastao u Filaks d.o.o., tvrtku koju i danas vodim. Savjetnica sam za poslovni i osobni razvoj i svakodnevno kroz webinare, seminare i individualne konzultacije pomažem osobama u cijelom svijetu da okrenu novu stranicu u svom životu, pronađu svrhu ili postignu vrhunske rezultate u području života kojeg žele unaprijediti.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

U početku sam se bavila izdavaštvom i marketinškim uslugama, a povremeno i poslovnom edukacijom i savjetovanjem. Kako je vrijeme prolazilo, broj klijenata se povećavao, a širio se i asortiman usluga. 2009. godine sam pokrenula i ustanovu za obrazovanje odraslih, Poslovno učilište Filaks kroz koje je prošlo 15 generacija u sklopu verificiranih programa usavršavanja (od Ministarstva). U prvoj godini je bilo filtriranja usluga, razmišljanja o budućnosti, osmišljavanja strategije, kao i puno, puno sati rada, što je donijelo rezultate već u prvoj godini poslovanja. Bilo je oscilacija u načinu vođenja tvrtke, ovisno o mojim potrebama i onome u čemu sam ja osobno pronalazila ispunjenje i zadovoljstvo.

Koliko god je poduzetništvo vrlo izazovno, uvijek me je motiviralo da idem naprijed, tražim nove mogućnosti i prilagođavam se novim situacijama na tržištu (gospodarska kriza, covid i slično). Paralelno s poslom, uvijek sam ulagala i u svoje znanje. Tijekom poduzetništva završila sam i znanstveni poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu, kao i Doktorski studij na Filozofskom fakultetu.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Svake godine se uvjerim da čovjek može postići puno ako vjeruje u sebe i usudi se krenuti tamo gdje ga srce zove. Tako sam prije 9 mjeseci, pokrenula YouTube kanal Elvira Filaks koji sada ima više od 8.000 pretplatnika i 1.300.000 pregleda u ovih par mjeseci. Tako sam se povezala s našim ljudima u cijelom svijetu, što donosi nove spoznaje i nove prilike. Globalna situacija s covidom je značajno utjecala na djelatnost edukacije, što je značilo da sam u velikoj mjeri trebala reorganizirati poslovanje i usmjeriti se na nova tržišta i ciljne skupine, kao i kanale komunikacije. Zaista sam sretna jer sam imala dovoljno vremena da se posvetim snimanju, što je dugo čekalo svoj red.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Najviše sam naučila iz spleta životnih okolnosti, ne zapravo iz neuspjeha, jer sam ih više – manje svojom intuicijom uspjela izbjeći na vrijeme. Jedna od prekretnica u mom životu je svakako kompletan gubitak imovine tijekom ratnih događanja iz čega čovjek nauči kako je imati sve u životu i za 5 minuta ne imati više ništa. To me je motiviralo i potaknulo da idem dalje u životu usprkos okolnostima, pronađem unutarnju snagu i otkrijem svrhu. Radila sam od devetnaeste godine, uložila 30 godina u svoje formalno obrazovanje do doktorice interdisciplinarnih znanosti, ostvarila mnoge poslovne i privatne ciljeve iako je bilo teško i zahtijevalo je poseban trud.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Rastom YouTube kanala i ostvarivanjem kontakata širom svijeta, pojavljuju se i nove mogućnosti vezano za organizaciju seminara i konferencija u regiji. Veselim se rješavanju situacije s covidom i nastavku uobičajenih edukacija i umrežavanja uživo. Planiram nastaviti s konferencijom Power –  Need – Success. Do sada su održane 2 konferencije u Zagrebu, a bilo bi lijepo organizirati ih i u drugim gradovima u našoj regiji, kao i seminare koji čekaju svoj red

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Kod mene radno vrijeme ovisi o terminima klijenata i nerijetko znam raditi i do 23h sata, ovisno o vremenskoj razlici, ali ima i trenutaka tijekom dana kada uzmem predah ili si odvojim par sati za privatno vrijeme, dok drugi rade u sklopu redovnog radnog vremena. Velika je sloboda i povlastica moći organizirati svoje vrijeme i raditi u onom trenutku kada nam odgovara, s kim nam odgovara i gdje nam odgovara. Sreća, imam partnera koji me podržava u radu i uvijek je tu kada je potrebno uložiti zajedničke snage u nešto. Osjećam se podržano i motivira me zajednički rast.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Svakodnevno čitam knjige, jer smatram to obavezom i užitkom u svom poslu. Uvijek paralelno čitam po 2-3 knjige, a trenutno i pišem svoje 20. izdanje koje će izaći ove godine, pod nazivom:

Životna filozofija uspjeha

8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Svaki trud će biti vidljiv ako ga uskladimo sa svrhom, odnosno čežnjom bića. Kada osjetimo ono što uistinu želimo, onda znamo da nam to i pripada.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Meni su najkorisnije društvene mreže, jer na taj način komuniciram lakše s ljudima u cijelom svijetu, a posebno u našoj regiji. Najaktivnija sam na Facebooku pod imenom Elvira Filaks, kao i na isto imenom YouTube kanalu. Također, imam i Facebook grupu Baza sposobnih žena by Elvira koja okuplja više od 3.300 poslovnih žena.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Elvira Mlivić