Za seriju intervjua ovaj tjedan priča nutricionista Diana Martinaj o svom iskustvu na području certificiranog instruktora pilatesa,joge grupnog fitnesa uz glazbu te RYT-500 multi vinyasa stila.U svijetu fitnesa i rekreacije našla se vrlo rano – već sa 16 godina bila je voditelj raznih programa aerobike u nekima od najposjećenijih zagrebačkih fitnes centara. Uz satove aerobike, ubrzo je počela voditi i satove plesa, baziranih prvenstveno na hip-hop ritmovima, a potom i orijentalni ples, koji je do danas ostao njena velika ljubav.

Tijekom godina rada, što danas broji više od dvadeset godina svakodnevnih treninga, upoznavala se s raznim oblicima rekreativnih programa pa tako i body and mind programima, Pilatesom, jogom te njihovim raznim fuzijama.

Certificirani je instruktor grupnog fitnesa uz glazbu, certificirani instruktor pilatesa i joge te RYT-500 multi vinyasa stil i certificirani nutricionist. Inače sam završila novinarstvo te potom magistrirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a trenutno je nekoliko ispita dijeli od diplome na specijalističkom studiju na Kineziološkom fakultetu, usmjerenje fitnes i rekreacija.

1. Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Pozdrav, ja sam Diana i samozaposlena sam instruktorica individualnih i poluindividualnih treninga pilatesa i joge.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Moje je iskustvo u poduzetništvu započelo prije kojih 5 godina, kad sam otvorila svoj prvi joga studio. Gotovo dvije godine sve je super funkcioniralo, ali ja sam imala potrebu otići iz svoje uobičajene sredine te sam zatvorila studio i malo lutala svijetom. Ubrzo nakon sto sam se (misleći privremeno) vratila u Hrvatsku, stvorila se mogućnost da, pametnija i bogatija životnim iskustvom, opet uđem u poduzetničke vode te sam tu priliku iskoristila.

Posljednjih godinu i pola vodim individualne i poluindividualne treninge na Pilates reformeru te individualne i poluindividualne treninge joge. Zainteresiranost se pokazala zbilja velikom, no kako je situacija trenutno takva kakva je, pa malo smijemo, a malo ne smijemo raditi, ne mogu zapravo podvući crtu i iz toga izvući neke konkretnije podatke.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Jedna od najvećih lekcija koje sam postala svjesna u posljednjih godinu dana je da, kako god teško da vam se nešto čini, ako vjerujete u sebe i ako ste spremni zakoračiti u nepoznato, sve je moguće. Još ako pritom oko sebe imate ljude koji vam daju podršku, samo nebo je granica. Isto tako, naučila sam da, iako se nekad dogode stvari nad kojima nemamo kontrolu, uvijek možemo iz toga izvući nešto što će nam dati motivaciju za dalje. Svjesnija sam i toga da nam je i ono što smatramo neuspjehom zapravo iznimno važan korak u procesu rasta i razvoja, kako osobnog, tako i poslovnog.

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Ne bih to nazvala neuspjehom, koliko lekcijom, ali definitivno sam svjesnija da se s prijateljima ulazi u posao jedino ako ste spremni izgubiti to prijateljstvo. Nažalost, često u usporedbni s nekim drugim, imamo drugačije ideje i očekivanja koja se ne iskomuniciraju pravovremeno, a posao je ipak posao. Imala sam sreću da se konkretan odnos na koji ovime mislim nakon nekoliko godina zatišja popravio, ali definitivno bih dva puta razmislila o nekoj novoj takvoj kombinaciji.

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Pa evo, s obzirom na to da je situacija takva kakva je i da zapravo nitko od nas ne može predvidjeti kako ce se stvari u budućnosti, kako bližoj, tako i daljoj, odvijati, jedini plan kojeg trenutno imam je proći kroza sve ovo sa što je moguće manje živciranja, stresa i gubitaka. Dakle, ostati na onome što zovemo pozitivnom nulom, u ovoj profesiji, smatrat ću uspjehom.

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

S obzirom na to da nisam u braku i nemam djecu, zapravo sam u situaciji da se mogu u potpunosti posvetiti poslu. S druge strane, imam sreću biti okružena s dosta divnih žena koje uspješno hendlaju oboje, i obitelj i karijeru, i moram priznati da im se uistinu divim i da se često pitam kako stvore vrijeme tijekom kojeg sve to stignu odraditi. Ja pak nastojim ne dozvoliti si da me posao toliko okupira da se ne stignem vidjeti s ljudima do kojih mi je stalo ili provesti vikend s nećacima ili otići na višesatnu šetnju sa psom. Nekad mi uspije, nekad ne, ali mislim da sam uglavnom uspjela to nekako izbalansirati.

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Pročitala sam mnoštvo dobrih knjiga, zapravo jako puno čitam, barem dvije do tri knjige mjesečno. Nekad je to beletristika, nekad stručna literatura, nekad popularna znanost, ali zbilja uživam u čitanju.

Knjige koje su me u posljednje vrijeme navele na razmišljanje su:

Izgubljene veze” – Johanna Harija,

Sanjati odvažno” Alberto Villoldo te najnovija zbirka divne

“Tijelo Dom” –Rupi Kaur.

8. Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Vjerujte sebi i svome instinktu, ali isto tako budite spremne poslušati druge, čak i ako mislite da o onome sto vas muči znaju manje od vas. Inspiracija se često nađe na najneobičnijim mjestima.

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodenvnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Moj najkorisniji alat u svakodnevnom poslovanju definitivno su društvene mreže.

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Kako sam ja zapravo one man band, tako su trenutno i moji privatni profili na društvenim mrežama, ujedno i moji poslovni profili. Iako to već neko vrijeme planiram razdvojiti, pokazalo se da mi je i ovako ok.

Instagram: diana_martinaj

Diana Martinaj