Ako želite otkriti tajne svemira, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibraciji.
Nikola Tesla

Sve u svemiru vibrira i satkano je od različitih frekvencija i vibracija. Za naša osjetila, najupečatljivije su svjetlost koju vidimo i zvuk koji čujemo.

S nekim se frekvencijama stapamo svakodnevno – od buke u uredu, brujanja transporta u grada, zujanja hladnjaka i računala u kući, do šuškanja lišća na stazi kojom gazimo. Čini se kao da živimo u poprilično bučnom svijetu, zar ne?

U ovoj našoj svakodnevnoj dinamici, čovjek 21. stoljeća ne poznaje tišinu, a možda… čak i zazire od nje. Koliko puta ste se našli u situaciji da ste posegnuli za mobilnim telefonom, vijestima, lakim sadržajima i ispraznom pričom samo kako biste “odgodili” tišinu i ono što ona potencijalno donosi? Niste jednini…


Frekvencija, vibracija, zvuk…
Jeste li znali da zvuk čujemo ne samo ušima već i svakom stanicom našega tijela?

Zvuk je vibracija koja se kreće kroz sve medije. Ima sposobnost prodiranja kroz materiju i pokretanja molekula. Primjerice, medicinska ultrazvučna terapija temelji se upravo na tom načelu.

Istraživanja pokazuju da sve frekvencije iznad 11 Hz (herca) stvaraju osjećaj uznemirenosti i nezadovoljstva. Zbog dugotrajne izloženosti nekvalitetnim zvukovima možemo postati nemirni, napeti, razdražljivi, neusredotočeni, gubimo sposobnost slušanja i još toliko toga.

S druge strane, frekvencije ispod 7 Hz stvaraju osjećaj opuštenosti i dobrobiti, koje je poznato kao alfa-stanje. Neka tumačenja sugeriraju da je najpovoljnija frekvencija na Zemlji 6.8 Hz. Zanimljivo je da piramida u Gizi ima konstantnu frekvenciju od 6.8 Hz, a znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti razlog tog fenomena.


Medicina zvuka kroz povijest
Znanja o vibracijama i frekvencijama te njihovom utjecaju na čovjeka postoje u tisućama godinama starim povijesnim zapisima. Ovo znanje koristilo se u raznim prilikama kao što su ceremonije, slavlja, rituali, meditacije, plesovi, a većina kultura je koristila moć zvuka u svrhu iscjeljenja. Prvobitna plemena su čak koristila instrumente poput školjki ili kostiju životinja, koje bi udaranjem jedna o drugu stvarale ugodnu vibraciju, tj. zvuk s kojim se čistio prostor od negativnih energija.

Jedni od prvih iscjelitelja koji su se koristili zvukom bili su Aboriđini. Oni su kombinirali zvuk digerudooa s vrlo učinkovitim metodama disanja. U Aziji i na Himalaji, već se tisućama godina koristi znanje upotrebe gongova i tibetanskih zdjela posebnog sastava metala. Prema nekim zapisima, Egipćani su se obraćali bogovima pjevajući sedam vokala u točno određenim slijedu. Indijanci su uz glas rabili bubnjeve, udaraljke i šuškalice, kao i mnoge druge kulture koje u svojim tradicijama koriste iscjeliteljski princip šamanizma.

Glazbenici su nerijetko bili najvažniji i najcjenjeniji članovi svojih plemena. Njihovi narodi smatrali su ih iscjeliteljima. Primjerice, u staroj Grčkoj i Rimu zvukovi i glazba korišteni su terapeutski za smirivanje psihe te smanjenje bijesa i agresije. Tako je i Pitagora, svirajući liru i flautu, bio zaslužan za glazbu koja je imala ulogu lijeka.

Nikola Tesla je u svoje doba podučavao riječima: “Ako želite otkriti tajne svemira, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibraciji.” Time je samo potvrdio ono što je zapisano u drevnim vedskim tekstovima – sve što postoji u ovom univerzumu jest manifestacija određenih vibracija, uz pomoć kojih se duhovna energija transformira u materijalnu.

Sve tradicije su znalei da naše tijelo, kao i svaka naša emocija, misao i akcija imaju svoju točnu frekvenciju, određeni ton. Kada smo u harmoniji, tada smo zdravi i sretni. No, kada nam izvorna frekvencija narušena, postajemo nezadovoljni, nesretni i bolesni.

Zvuk i biokemija tijela
U materijalnom svijetu mi život doživljavamo kroz osjetila našeg tijela. Primjerice, naš slušni sustav sakuplja vibracije, a zvuk čujemo jer živci u ušima pretvaraju vibracije u signale. Samim time, terapija zvukom temelji na širenju vibracija od samog osjeta sluha na cijelo tijelo.

Pitate se kako je to moguće? Zahvaljujući elementu – vode!

Voda je osnovni sastojak ljudskog organizma i čini 60-70% ukupne mase odrasle osobe, a voda izuzetno dobro prenosi zvuk i vibraciju. Primjerice, kada bacimo kamen u jezero, koncentrični valovi će se proširiti površinom vode i aktivirati svaku molekulu vode u jezeru. Jako sličan proces se aktivira tijekom zvučne terapije instrumentom ili glasom – zvučne vibracije putuju kroz naše tijelo u koncentričnim valovima pošto se naše tijelo u velikom postotku sastoji od vode. Tako jednostavno, a tako efektno!

Dobra glazba i zvuk ne samo da nas opušta, već i iscjeljuje. Neka od posljednjih istraživanja sugeriraju da čak i sama vibracija glasa može smanjiti stres, poboljšati san i sniziti krvni tlak u vašem tijelu; kao i povećati limfnu cirkulaciju, proizvodnju melatonina i oslobađanje endorfina. Može čak pomoći u stvaranju novih neuronskih puteva u vašem mozgu!

Detaljnije o tome kako iscjeljenje zvukom može promijeniti našu biokemiji, uči nas i njemački duhovni učitelj i intuitivni iscjelitelj zvukom, Andreas Goldemann čiji je talent u ovom području otkriven još u njegovom djetinjstvu.


Dobrobiti iscjeljenja zvukom
Zvukoterapeuti često znaju reći da isto kao što neusklađeni glazbeni instrument ne svira dobro, niti naše tijelo ne može ispravno funkcionirati ako nije u harmoniji. Generalno, ako se neki od organa ili tkiva nalazi u neravnoteži, tada će vibracija njihove frekvencije biti poremećena, a taj se disbalans dugoročno može manifestirati u fizičkom obliku kao određeno oboljenje.

Neovisno o tome patite li od neke kronične bolesti, osjećate li tjeskobu, depresiju ili generalno nezadovoljstvo životom, kroz terapiju zvukom danas se znanstveno dokazano možemo vratiti u ravnotežu na svim razinama – fizičkoj, mentalnoj, emocionalnoj, energetskoj i duhovnoj.

“Iscjeljenje zvukom nije komplicirano, ne treba puno da se pokrene iscjeljenje kroz nas”, podijelila je s nama tijekom online intervjua naša poznata glazbenica i zvukoterapeutkinja Nina Kraljić.

Tijekom zajedničkog druženja, Nina nam je objasnila kako pomoću zvuka možemo smanjiti stres, depresiju i tjeskobu, uravnotežiti rad svog mozga i živčanog sustava, poboljšati svoje opuštanje i koncentraciju, te još mnogo toga.

Ukoliko vas zanima više o dobrobitima iscjeljenja zvuka, za vas ovog mjeseca imamo dvije divne prilike koje možete otkriti klikom na željenu sliku:
Isprobajte do 17.11.2022.Pogledajte intervju s Ninom
Besplatni masterclassYoutube intervju


Nadamo se da će i vas ova tema inspirirati da zvuk postane vaš svakodnevni alat u svjesnom životu.

Ukoliko želite iskusiti dobrobiti iscjeljenja zvukom na vlastitom primjeru, besplatan masterclass o zvuku i iscjeljenju dostupan je još do četvrtka, 17.11.2022.
Odmah pogledajte Masterclass!

Leave a Reply