Nastavljamo niz od uspješnih poduzetnica sa balkana na temu njihovi “Usponi” i “Padovi” na intervju pitanja odgovorila je Bisreka Lilić kreativka i poduzetnica za proizvodnju upotrebnih i ukrasnih predmeta od keramike u novo otvorenom obrtu pod nazivom B Creative Art.

Već punih deset godina bez prestanka stvara nove predmete, ukrasne i uporabne, koje imaju svoje mjesto na policama, kako u RH, tako i u inozemstvu. Oduvijek ju je zanimalo nešto što se rukama može izraditi, proizvesti, uložila je puno godina na razne edukacije, stjecanje novih znanja, korištenje novih tehnika.

Sudjelovala je na puno projekata,vezanih za keramiku, npr. izložba nosive keramike, keramika u obliku vode, prenamjena starih predmeta u kombinaciji sa keramikom, izložba podvodnih koralja od keramike, izrada mozaika od ručno rađenih pločica.

1. Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Pozdrav. Ja sam Biserka Lilić, diplomirani ekonomista po struci, inače kreativka od malih nogu. Oduvijek me zanimalo kreativno izražavanje, jer sam još kao dijete plela, šivala, izrađivala predmete od fimo mase, a onda sam 2010. godine postala aktivan član Udruge za promicanje stvaralaštva ”Art studio” Pula.

Aktivno sam član udruge kontinuirano već 10 godina i htjela bih i dalje ostati članica, da mogu stjecati nova znanja, učiti koristiti nove metode rada u radu sa glinom, koja ima bezbroj mogućnosti, a uz to sam i završila Ekonomski fakultet, imam godine iskustva u ekonomiji i financijama, tako kao ovlašteni knjigovođa mogu sama voditi svoje poslovanje. Moji radovi nalaze se diljem svijeta gdje su otišli kao pokloni, New York, Azija, Slovenija, Srbija.

Moj novootvoreni obrt ima naziv B Creative Art, obrt za proizvodnju predmeta od keramike u potrebnih i ukrasnih, koji nudi široku paletu proizvoda, ako ih se tako može nazvati, jer sve su to kreacije trenutne inspiracije ukomponirane u predmet.

Moja potencijalni kupci su mali obrtnici, tvrtke i fizičke osobe, kao što su; cvjećarne, (ukrasne zdjele za cvijeće, viseće posude, ukrasne kutije), privatni iznajmljivači (pokloni za turiste, razne kombinacije posude za hlađenje vina, slike sa raznim motivima, prodaja tipiziranih šalica, ukrašenih raznim motivima), male tvrtke (pokloni za posebne prilike, web prodaja raznim pojedincima koji cijene unikatne proizvode i predmete) saloni namještaja (ukrasne stolne lampe, koje upotpunjuju prostorije, zdjele za voće, slatkiše, vrećice lavande.

2. Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Na ovo pitanje nemam odgovor vezan za sadašnji obrt.

3. Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Iako je moj obrt vrlo mlad i poslujem par mjeseci, mogu reći da je sam početak bio jako izazovan zbog trenutka u kojem sam se odlučila otvoriti i krenuti u samostalne vode. Znam da je moj put zaseban, zasnovan samo na mom iskustvu, da mudrost koju steknem, pomoći će mi u osobnom i poslovnom razvoju.kao i zdravo povjerenje u sebe koje ima itekako veliku važnost.

4. Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Budući da je moj poslovni put relativno mlad, ne bih mogla govoriti o konkretnom uspjehu ili neuspjehu. Ono s čime se sad srećem je neki novi način života, novi način komuniciranja i poslovanja na koji nisam računala u trenutku kad sam krenula, ali nadam se da ću prepoznati prepreku i da ću se na svoj način pokušati prilagoditi svemu što mi privatni i poslovni život nosi.

5. Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Nadam se da ću mojim obrtom zainteresirati širu publiku na novi oblik kreacije. Uz ukrasnu keramiku, koju primjenjujemo u svakodnevnom životu, želja mi je potaknuti publiku i nove kupce na novi pogled na umjetnost kreiranja, usmjeriti se na dizajn interijera ručnim radovima, jer nema bolje osjećaja nego gledati u kreaciju koja je nastala iz mašte.

6. Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? Kako balansirate oboje?

Iako sam diplomirani ekonomist, nakon dugo godina rada u struci, odlučila sam se na odlazak iz struke i posvetila sam se obitelji i odgoju dvoje djece, koja su danas već mladi ljudi koji kreću svojim putem.

7. Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Čim ustanem, palim radio, tri godine sam pjevala u zboru, tako da slušanje glazbe i gledanje dobrih dokumentaraca i serija je moj izbor.

 8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Budući da sam i sama nova u poduzetništvu, sve što želim za sebe, a dala bih savjet i drugim mladim poduzetnicama je da ostanu svoje, da grade svoju autetničnost, da rade od srca, ponekad sporije, ali tempom koje njim najviše odgovara. Sve što vrijedi, nađe svoje mjesto, jer mjesta ima za sve nas.

9. Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Budući da sama vodim svoje poslovanje, kao paušalac, koristim excel i word, za izradu računa, kao i e-građani za predaju svih obrazaca.

10. Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Vjerujem da bih svojim radom obogatila kreativnu scenu i da sam spremna ponuditi nešto novo, drukčije na ovom području.Moje radove možete naći na:

Biserka Lilić