Nastavljamo niz intervjua sa uspješnom ženom poduzetnicom sa balkana odgovorila nam je na pitanja o svom iskustvu “Uspona” i “Padova” u poduzetništvu.Vlasnica dviju kreativnih agencija Pisalica i agencije Brandor,osnivačica i urednica portala specijaliziranog za vjenčanje Princeza.hr. Stručnjakinja za pisanje sadržaja za digitalne medije i za brendiranje Andreja Rambrot Malenica.

Kroz svoje 10-godišnje iskustvo rada u privatnim, javnim i neprofitnim organizacijama, na vodećim marketinškim pozicijama, kontinuirano se susretala s izazovima malih i srednjih poduzetnika u okviru predstavljanja tvrtki na tržištu. Rješenje je ponudila kroz kreativnu agenciju Pisalica, kojom pomaže poduzetnicima u kreiranju i promoviranju poslovnih priča.

Kroz poslovanje također je posvećena motivaciji i edukaciji žena u pokretanju biznisa. Redovita je predavačica u Institutu za menadžment i piše za nekoliko stručnih portala. Također je vlasnica nove agencije za brendiranje – BRANDOR te portala specijaliziranog za vjenčanja – Princeza.hr.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Ja sam Andreja Rambrot Malenica, nemirna duša puna kreativnih ideja, koja se u poduzetničke vode bacila prije nepunih pet godina.Danas sam ponosna vlasnica dviju agencija – kreativne agencije Pisalica i agencije Brandor, a također sam osnivačica i urednica portala specijaliziranog za vjenčanje Princeza.hr.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Na pokretanje vlastite agencije (Pisalica) odlučila sam se, jer nisam bila zadovoljna poslovima koje sam radila kod drugih, nisam se osjećala ispunjeno i nisam imala osjećaj da mogu ostvariti svoje potencijale. To je bio pomalo lud potez, budući da sam ostavila relativno dobro plaćen i siguran posao, no imala sam neizmjernu podršku privatnog partnera za kojeg sam se u međuvremenu vjenčala i koji mi se u poslu pridružio samo par mjeseci nakon osnutka agencije.

Danas nas je u agenciji petero na puno radno vrijeme i imamo još nekih 10-ak vanjskih suradnika.Onaj pravi napredak počeli smo primjećivati nakon što smo shvatili da nije moguće biti poduzetnik s 8-satnim radnim vremenom. Poduzetništvo je jednostavno lifestyle kojeg ili prihvatiš ili ne prihvatiš.

Nakon što smo suprug i ja odlučili prihvatiti takav lifestyle i odlučili ozbiljno „zagristi“, stvari su se naravno počele mijenjati drastično. No mnoge promjene bile su vidljive samo nama unutar tima, i to sve do nedavno. Tako da, usudila bih se reći, da smo sada pravi primjer one priče o bambusu. Pet godina „na van“ imate osjećaj da se ne događa ništa, a onda odjednom rastete kao ludi.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Teško mi je izdvojiti samo jednu lekciju.U posljednjih godinu dana sam možda najviše naučila o vođenju ljudi i komunikaciji sa zaposlenicima. Kao osoba koja vodi tim odlučila sam biti 100% iskrena i transparentna. I mogu reći da su to zaposlenici jako dobro prihvatili.Pa kada ponekad dam feedback koji bi se mogao etiketirati kao „negativan“, zaposlenici znaju da je to za njihovo dobro i da zaista iskreno želim da napreduju, jer to dovodi do zajedničkog rasta i uspjeha.

Osim toga, mogu reći da sam kroz poduzetništvo jako puno naučila o sebi. Više nemam problema sa samopouzdanjem, svjesna sam toga da će uvijek biti netko kome se moje ideje i osobnost neće svidjeti, i to je u redu. Također sada daleko više cijenim svoj rad, svoje vrijeme i nemam problema s time da kažem nekome svoju satnicu koju smatram da zavrjeđujem.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko
privatno toliko i poslovno?

Osoba sam od jake intuicije pa za sada nije bilo nekih većih neuspjeha. Naravno da uspjeh i neuspjeh variraju iz dana u dan, to je također dio biznisa. Bilo je trenutaka kad mi je došlo da dignem ruke od svega, jer psihički i fizički više nisam mogla, naročito u ožujku 2020. kada nam je doslovce preko noći došla pandemija i sve je stalo. Žao mi je što takve, negativne strane poduzetništva, većina poduzetnika skriva zbog srama. Smatram da o njima trebamo govoriti.

No preživjeli smo i tu ludu situaciju, izašli iz nje hrabriji i sa spoznajom da zapravo možemo sve, a na nama je da odlučimo želimo li to zaista. Recimo da sam naučila kroz sve te uspone i padove da je poslovanje igra koja nam se nekad sviđa više, a nekad manje, no važno je igrati se. To moj život čini ispunjenim.

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Ove smo godine pokrenuli sestrinsku agenciju Pisalice – Brandor. Pisalica je naime od samog početka bila zamišljana kao agencija koja je specijalizirana za kreiranje digitalnog sadržaja.No izuzetno smo jaki i u namingu i brendiranju, a kako nismo htjeli da brendiranje „potuče“ kreativno pisanje, odlučili smo kreirati novi brend, koji će na kraju krajeva biti i za malo drugačiju ciljanu skupinu.

Imamo velike planove i s portalom Princeza.hr na kojem je već objavljeno preko 800 autorskih članaka. Te su se ideje trebale realizirati u 2020., zaustavila nas je pandemija.Možda i bolje tako, jer sada vidimo da još nismo bili dovoljno logistički spremni. Nadamo se zato da će se do ljeta 2021. korona smiriti i da ćemo ostvariti veliki napredak i na tom planu.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Sreća moja što je „partner in crime“ moj suprug. Jako se dobro nadopunjujemo, kako privatno, tako i poslovno. Ja sam driver i nenormalno entuzijastični kreativac, sanjar. On pak je vrlo stabilna osoba, čvrsto stoji na zemlji, vječni je analitičar, ali i osoba koja zna moje ideje sprovesti do kraja. Iskreno priznajem da nam je i olakotna okolnost ta što još uvijek nemamo djece. Da imamo, zaista ne znam bih li toliko ozbiljno mogla (i željela) biti posvećena poslu.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Volim dobru knjigu, na kraju krajeva, studirala sam književnost. No moram priznati da nekako u posljednje vrijeme sve više čitam e-knjige, dok tiskanih pročitam 5-6 godišnje,nažalost ne više.

Jedna od posljednjih koja me jako zaintrigirala je „Klub budnih u 5“.

Nisam se nakon nje počela buditi u 5, jer sam totalno noćna ptica, no zanimljiv mi je koncept koji je autor razradio u knjizi.

8.Koje savjete biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Svakako, da najprije same sa sobom riješe žele li biti freelancerice ili poduzetnice. Ogromna je razlika, prvenstveno u mindsetu. Jednom kad prihvatite biti poduzetnica, onda to postaje vaš život. Ako se vidite u tome, odlično, samo hrabro naprijed. Ako na putu shvatite da to nije za vas, nemojte si dopustiti biti netko tko niste, samo zato jer se bojite što će okolina reći. Jedan je život, živite ga po svom.

Odlučite li rasti, onda napravite plan i cijeli fokus prebacite na njega. Znam, to zahtjeva jako puno žrtve, prvenstveno na polju privatnog života, no ako si možete priuštiti tu godinu-dvije da sve posložite, napredak će se sigurno osjetiti.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Alat Productive. Savršen alat za praćenje klijenata i prodaje. Da ne radimo preko njega, iskreno ne znam kako bismo se više u svemu tome snašli. Za internu komunikaciju koristimo još Slack, za kreiranje vizuala Photoshop, Ilustrator i INdesign, sve važne dokumente čuvamo u cloudu, na Dropboxu.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Svakako vas pozivam da obratite pozornost na naše online edukacije, imamo puno zanimljivih tema i dobivamo vrlo pozitivne komentare naših polaznika.

Više o nama i našoj ponudi usluga možete pročitati na :

Ako pak želite popiti kavu s nama, želite surađivati ili imate ideju za suradnju, onda ćete morati doći u Varaždin, u Tehnološko inovacijski centar, čiji smo stanari sada već treću godinu.

Andreja Rambrot Malenica