Alen Mirić, prvi Meta-coach u Hrvatskoj trener mršavljenja i autor knjige „Lake misli, lako tijelo“. Kontinuirano radi na vlastitom osobnom rastu i razvoju, te na jednostavan i lak način pomaže drugim ljudima da ostvare životne ciljeve. U opuštenoj atmosferi sudionike radionica s lakoćom uspjeva zaintrigirati, potaknuti znatiželju i motivirati.Vođen NLP pretpostavkama:

Ako netko nešto može, svatko može!“ i

„Neuspjeh ne postoji, samo povratna informacija“,

Što je potrebno da bi smo skinuli suvišne kilograme na jedan učinkovit, zdrav način, bez puno stresa i muke?


Potrebna nam je učinkovita strategija. Koja je vaša strategija? Postoji li ona uopće? Ako koristite stare metode iznova i uvijek dobivate iste, neželjene rezultate tada ovaj tekst vam može biti dobra startna pozicija da krenete na potpuno novi način u transformaciju uma i tijela. Zašto govorim o transformaciji uma i tijela kada je u pitanju skidanje suvišnih kilograma? Zato jer su um i tijelo
dijelovi istog sustava i neprekidno utječu jedno na drugo.

Nemoguće je postignuti željenu transformaciju našeg tijela ukoliko ne utječemo i ne mijenjamo naš um. Željena promjena uvijek dolazi iznutra,iz nas samih, mijenjanjem naših unutrašnjih mentalnih procesa i programa,promjenom naše percepcije i starih, toksičnih uvjerenja.

Postoji učinkovita strategija korak-po korak koju možemo usvojiti i uspješno primijeniti i tako ostvariti dugo očekivanu osobnu promjenu i transformaciju. Nije potrebno izmišljati “toplu vodu” već samo pratiti strategije uspješnih pojedinaca koji su primjenom ovih strategija dugoročno se riješili suvišnih kilograma na zdrav i siguran način.


U svojoj prvoj knjizi “Lake misli, lako tijelo” koju sam napisao na temelju svojeg osobnog iskustva i višegodišnje edukacije iz NLP-a (Neuro-lingvističko programiranje) i Neurosemantike opisao sam u detalje postojeće strategije vitkih i vitalnih osoba.


Ove strategije su otkrivene modeliranjem prirodno vitkih i vitalnih osoba te osoba koje su uspješno skinule kilograme i održale zdrav stil življenja.

I što su ove osobe naučile i primjenile?

1.Naučili su razviti snažnu unutrašnju motivaciju. Naučili su reći Ne! stvarima koje ne podržavaju zdrav stil življenja i istodobno izgradili snažno Da! prema novim, pozitivnim uvjerenjima i vrijednostima. Dvije stvari su im postale kristalno jasne:

a) točno ono što ne žele više tolerirati i

b) ono što žele svim srcem i dušom

Ovom tipu osoba je dojadilo biti i osjećati se debelo, te su postali odlučni u svojoj namjeri da postanu vitki i zdravi ljudi. Neki od njih s vremenom su se „ogadili“ sami sebi, što ih je snažno odgurnulo s mrtve točke i od njihovih starih (i nezdravih) navika. Osjećaje boli i užitka preokrenuli su u svoju korist, kako bi uspješno zavladali vlastitim životima.

2.Čvrsto su odlučili mijenjati se. Došli su do trenutka kada su rekli sami sebi „dosta je bilo!“ i prihvatili nove centralne životne vrijednosti zajedno sa zdravljem na prvome mjestu. Bez obzira na krajnji rezultat, u jednom trenutku su donijeli čvrstu odluku da žele izgledati ljepše, biti mršaviji i u boljoj fizičkoj kondiciji. Odlučili su promijeniti stare, nezdrave navike, način razmišljanja i učiniti sve što je apsolutno neophodno.

3.Naučili su oblikovati privlačan ishod koji ih korak po korak približava željenoj budućnosti.Promijenili su dosadašnji način razmišljanja i stvorili viziju koja opisuje kako će se točnoosjećati kada postignu željenu težinu. Iskoristili su strategiju oblikovanja ishoda, formatirali mozak i postavili jasan, specifičan plan, dovoljno motivirajući, s detaljnim informacijama o koracima koji vode ka ostvarenju cilja.

4.Razvili su pozitivna (podržavajuća) uvjerenja. Koja su to vaša uvjerenja koja vas čine pretilima ili drže u lošoj tjelesnoj formi? Koja uvjerenja biste vi trebali usvojiti u namjeri da probudite urođenu sposobnost tijela i postanete vitka i zdrava osoba? Koja uvjerenja o hrani, piću, tjelovježbi i opuštanju trebate usvojiti? Koliko jaka ta uvjerenja moraju biti?

5.Povećali su razinu svojih fizičkih aktivnosti. Više kretanja, tjelovježbe i fizičkih aktivnosti postale su za ove „izvrsne“ osobe važan stil življenja i na taj način omogućili oblikovanje vlastitih tijela na željeni način.

6.Naučili su jesti samo onda kada su zaista gladni i odbili jesti iz svih krivih razloga. Jedini pravi razlog za jesti, je jesti radi energije i biološke gladi. Vitki i zdravi ljudi naučili su uživati u hrani zbog koje se osjećaju dobro i zdravo. Prestali su jesti iz svih krivih i nezdravih razloga. Glad koriste kako bi jeli uglavnom onu hranu koja tijelu daje potrebnu energiju i vitalnost.

7.Cijeli proces ponovnog buđenja urođene sposobnosti tijela i postajanja mršavih, vitalnih i zdravih osoba, učinili su zabavnom, izazovnom igrom u kojoj znaju uživati. Prestali su na to gledati kao naporan posao i gnjavažu te cijeli proces preoblikovali u užitak i zabavu.

8.Prestali su sumnjati u sebe i u svoje sposobnosti. Promjenili su način razmišljanja (i unutrašnji govor) i prestali kolebati se i pronalaziti izgovore. Iz svog govora izbacili su rečenice poput: „Pokušat ću”, “Vidjeti ću mogu li to učiniti.” Umjesto tih riječi, sada mogu čvrstim i sigurnim glasom reći: „Ja sam odgovoran i ja to mogu i želim“ i tako onemogućili stvaranje prostora za toksično okrivljavanje i pronalaženje izgovora.

Tijekom on line coaching programa “Lake misli, lako tijelo” u trajanju dva mjeseca ( 8 individualnih termina) sudionici uče kako:

– usvojiti i uspješno primijeniti strategije vitkih i vitalnih.
– otpuhati sve dosadašnje toksične izgovore koji su vas kočili
– otključati svoju „zonu izvrsnosti“
– postići jednu veću razinu kvalitete života, osobnog osjećaja dobrobiti, sreće, unutrašnjeg mira i zadovoljstva
– osobne snage koje posjedujete za rješavanje problema suvišnih kilograma
– razviti motivaciju i ostati motiviran
– iskoristiti vlastite vrijednosti i usmjeriti život na pravi put i učiniti ga bogatijim i prijatnijim i dr.

Facebook:Lake-misli-lako-tijelo- profile.

Alen Mirić