Za intervju žena poduzetnica sa Balkana o svojim “Usponima” i “Padovima u poduzetništvu govorila je majka, supruga i vlasnica obrta za usluge profesionalnog organiziranja „Organizacijska ordinacija“ – Adrijana Abramović.

Rođena i odrasla u Zagrebu gdje je završila prirodoslovno – matematičku gimnaziju i Veterinarski fakultet. Radila je neko vrijeme u veterinarskoj ambulanti. Ulazi u farmaceutsku industriju kao stručni suradnik u jednoj rastućoj farmaceutskoj kući.

Nakon 9 godina, daje otkaz, jer osjeća da to više nije njezin put. Prošlo ljeto pronalazi ICD – Institute for challenging disorganization, edukacijsku platformu za profesionalne organizatore, koja ove godine slavi jubilarnu 20. obljetnicu djelovanja.

Tu započinje edukaciju kroz koju se rodila ideja o pokretanju vlastitog posla profesionalnog organizatora koji se specijalizira za rad s ljudima koje muče dugogodišnji problemi s organizacijom prostora i vremena.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Žena, majka i supruga u najboljim godinama koja je odlučila promijeniti svoj poslovni put i okušati se u vlastitom poslu. Trenutak koji je bio presudan za moj otkaz prije godinu dana na bivšem poslu su bila 4 događaja u mom životu koja su se dogodila unutar manje od 3 tjedna dana.

Potres je jedna od njih. Tu su i dvije smrti,član obitelji i bliska prijateljica koju sam znala iz djetinjstva. Četvrta je korona i lockdown, koja, sad shvaćam, je bila katalizator.To me sve doslovno zaustavilo i preispitala sam životne prioritete tad.

Krajem prošle godine sam otvorila obrt za usluge profesionalnog organiziranja „Organizacijska ordinacija“. S klijentima raščišćavam njihove (prenapučene) prostore,uvodimo sisteme koji su klijentu logični i održivi.

2.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

Najveća lekcija je bila:

“Da si obitelji nezamjenjiv”,

Priroda je uvijek jača” i

“Vjerovanje u sebe i u svoju ideju isplati, čak i pod cijenu da o njoj nitko ne zna!”

3.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio i omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Nisam još doživjela neuspjeh, prije bih rekla prepreke koje sam odlučila prelaziti.Shvatila sam gdje još moram rasti. Gdje me dosadašnja iskustva nisu bila dovela.

Čovjek ih nije svjestan dok se ne baci u vatru. Vjerujem da je bolje sam se baciti u vatru, jer onda je i motiv puno pozitivniji. U smislu, naša motivacija za rastom dolazi iz naše unutarnje želje, ne inata i obrane.

Od svoje 20. sam išla na različite seminare i tečajeve i kroz njih sam upoznavala sebe, no nikad ovako brzim intenzitetom kao kad sam ušla u poduzetničke vode. Mijenjati svoj mindset nije mi bilo lako, priznajem.Uvjerenja koja sam nosila i čvrsto ih se držala, morala sam mijenjati, otpustiti i zamijeniti novima.

4.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Plan za iduću godinu je raditi na prepoznavanju zanimanja profesionalnog
organizatora. Još uvijek nas u Hrvatskoj profesionalnih organizatora ima za na prste dvije ruke izbrojati. Osvještavanje ljudi o ADHD-u koji je također prisutan kod odraslih i može djelovati na nečiju organizaciju.

Plan kroz 5 godina je završiti edukaciju na ICD platformi i postati certificirani
Profesionalni organizator
, specijaliziran za kroničnu disorganizaciju.

5.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Reći ću vam da mi se kćer rasplakala od žalosti kad sam rekla da mama opet ima posao. Dijete je mislilo da ću opet imati posao kakav sam imala, i da me opet neće vidjeti. Sad kuže da radim, ali radim od doma, i u biti sam im tu prisutna. Mislim da smo sretniji svi skupa.

Vidim koliko njima znači, a ja osjećam da znači i meni strahovito puno. Ne radim manje, dapače u ovim početnim faza pokretanja posla,prilično sam upregnuta, no raspoređujem posao tako da sam puno više posvećena djeci kad su doma.

6.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Izdvojila bih knjigu: “Pravilo od 5 sekundi” od Mel Robbins.

Ugledala sam je slučajno u Pošti na polici dok sam čekala podizanje pošiljke. Sjetila sam se njenog TED talka koji sam prije slušala i kupila knjigu. Oduševila me. Ona je žena koja ima ADHD, našla je jednostavno rješenje za sebe, kako se pokrenuti. Ljudima koji imaju ADHD teško može biti inicirati nešto. I to svoje iskustvo je kroz širi opis dala u knjizi koja je pomogla mnogima. U nekim segmentima sam i sama isprobala 5, 4, 3, 2, 1 i kreni! Radi!

7.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Najgore što se može dogoditi? Da sve propadne. I to je isto ok, ali tek kad prihvatite da je takav ishod ok. Učili su nas od malih nogu da moramo biti uspješni, da poraz nije nešto prihvatljivo i poželjno. Zadnjih 7 godina ideja o mom poslu je tinjala u meni. Nakon prošle godine shvatila sam da život može biti jako kratak, da u trenu možeš izgubiti sve, da nema garancije. I tad sam prelomila i rekla da želim probati.

Danas za obiteljskim sastancima, nas 4 doma razgovaramo.. Jedno od glavnih pitanja djeci je: “U čemu danas /zadnjih dana niste uspjeli?”.. Nema veze ako niste uspjeli, jeste probale naći način kako to izvesti? Ono što ja nisam naučila kao dijete da je pohvala za neuspjeh, na kojeg slijedi analiza i akcija, također jako bitna pohvala. Ona motivira za daljnji rast, a ne bijeg i strah od neuspjeha.

8.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Možete me naći na:

Adrijana Abramović