This image has an empty alt attribute; its file name is 800px-Vimeo_Logo.svg_.png

Vimeo je platforma za razmjenu videozapisa koju je 2004. godine pokrenula grupa filmaša.

Od tada je platforma narasla na preko 80 milijuna autora – većinom umjetnika na filmu, animaciji, glazbi i drugim umjetničkim djelima – koji su Vimeo mogli koristiti kao način dijeljenja i promocije svog rada.

vimeo mantra je kvaliteta u odnosu na količinu. Budući da Vimeo ima strože smjernice za prihvatljive videozapise, njegovo je opterećenje mnogo lakše od YouTubeova. A to znači da se može više usredotočiti na maksimiziranje kvalitete svakog videozapisa koristeći bolje tehnike kodiranja.

Nema reklama – Ovo je jedna od najboljih Vimeovih značajki. Bilo koji postojeći videozapis možete zamijeniti novim prijenosom bez gubitka URL-a, zadržavajući tako sve oznake “sviđa mi se”, komentare, statistiku i ne prekidajući ugrađivanje koje može postojati na web lokacijama trećih strana.

Zaštita lozinkom veća privatnost: Možete postaviti lozinku za bilo koji videozapis tako da je mogu gledati samo oni koji imaju lozinku.YouTube nema ovu značajku, dopuštajući samo da video zapisi budu javni, privatni ili ne navedeni. Ugrađivanje ograničeno na domenu: Vimeo vam omogućuje da postavite kojim domenama je dopušteno ugraditi vaše videozapise, a to možete učiniti na temelju svakog videozapisa.Na taj način svoje videozapise možete sakriti na samoj web lokaciji Vimeo i učiniti ih vidljivima samo na vašoj web lokaciji. Vimeo vam omogućuje da izmijenite izgled svog HTML5 web playera umetanjem vlastitog logotipa i markiranja, što je sjajno prilikom ugrađivanja videozapisa na vašu web lokaciju.

Ovisno o razini pretplate, možete dobiti različite razine analitike, počevši od nadzorne ploče prometa i prilagođenih izvješća, sve do grafikona angažmana i integracije Google Analyticsa. Zaradite novcem uz plaćanje po prikazu: Vimeo On Demand omogućuje vam stvaranje namjenskih VOD stranica na kojima gledatelji mogu platiti za gledanje videozapisa. Možete prodavati širom svijeta ili samo u određenim zemljama i zadržavate 90 posto prihoda.

 Ovo je prikladan način da zaradite od posla bez upotrebe oglasa. Plus, Pro, Business, Premium planovi: Za razliku od YouTubea, Vimeo financira njegova zajednica, a ne oglašivači. Možete Vimeo koristiti besplatno, ali besplatni računi ograničeni su na 500 MB prijenosa tjedno. Vimeo Plus košta 7 USD mjesečno, Pro košta 20 USD mjesečno, Business 50 USD mjesečno, a vrhunski Vimeo Premium 75 USD mjesečno

YouTubeova mantra je kvantiteta u odnosu na kvalitetu. Korisnici svake minute na YouTube prenose više od 500 sati snimke. I YouTube mora obraditi sve te videozapise prije nego što mogu krenuti uživo. Da bi podnio takvu vrstu opterećenja, YouTube mora uravnotežiti brzinu kompresije s kvalitetom kompresije.

Dakle, iako YouTube ima veći doseg od Vimea, vjerojatnije je da će svaki od vaših gledatelja Vimea dublje sudjelovati u vašem sadržaju. YouTubeova publika ima mali raspon pozornosti, puno ometanja i sklonost brzom gledanju, dok su gledatelji Vimea spremniji za sporiji i promišljeniji sadržaj. Očekivanja gledatelja su različita.

Da budemo jasni, Vimeo nije uvijek pravi izbor kada se uspoređuju Vimeo i YouTube. Ako trebate povećati ukupan doseg, stvoriti sadržaj koji nije u skladu s Vimeovom nišom ili izbjeći plaćanje ukidanja ograničenja, YouTube bi vam možda odgovarao više od Vimea. Međutim, ako ćete se usredotočiti na kratke filmove, dokumentarce, glazbene spotove, intervjue, novinarstvo ili putovanja, tada će vam Vimeo poslužiti puno bolje. Možda ćete dobiti manje pregleda nego da ste koristili YouTube, ali dobit ćete znatno više angažmana iz svakog od tih prikaza.