Na naša intervju pitanja u svojim “Usponima” i “Padovima” u poduzetništvu odgovorile su tri žene i tri sestre poduzetnice skupa sa svojom majkom osnovale su brend Sister Blister i imaju boutique odjeće Charlie koji postoji već 30 godina u Virovitici. Kroz perspektivu srednje sestre Nikoline Pušić otkrivamo kako

NIKOLINA: Kako sam naziv brenda otkriva iza Sister Blister stoje tri sestre i glavni krivac za cijelu priču, mama. Nas tri odrasle smo iznad njene krojačnice u kojoj ljubav prema šivanju zapravo traje već 30 godina. U Virovitici, ona je još davno otvorila maleni boutique sa svojom odjećom no posljednjih godina osjetio se znatan pad i moguće zatvaranje obrta. Odjednom smo se tu našle nas tri s backup planom i nekim novim idejama.

U početcima smo se snalazile kako smo stizale, jer sve je još bio samo hobi, a dvije od nas smo tada živjele izvan Virovitice, završavale faksove – bile u sasvim drugačijim pričama. Vikendima smo dolazile doma, ideje su se počele nizati, a skupa s mamom i najmlađom sestrom smo ih pretvarale u stvarnost.

Mamina ljubav prema kreiranju bila je motivacija nama, a naše ideje, želja i volja bile su motivacija njoj. Valjda je to taj neki poseban spoj koji je pomutio sve naše planove i nedavno dvije od nas vratio u Viroviticu.

1.Zdravo! Tko ste vi i koju ste tvrtku započeli?

Mi smo Ema, Nikolina i Nela Pušić – tri sestre koje su uz svoju majku osnovale brend Sister Blister prije nekoliko godina. Uklopile smo ga u obiteljski obrt koji traje već dugi niz godina, a iza kojeg stoji naša majka, Srebrenka.

2.Recite nam što ste radili! Je li tvrtka rasla? Koliki ste progres vidjeli u prvoj, trećoj godini pa do danas?

Kao što smo već napisale Sister Blister nastao je iz hobija, ali i potrebe. S obzirom na znatan pad, koji se osjetio posljednjih godina u obrtu naše majke, nas tri smo pokušale pomoći kako se vrata obrta ne bi zatvorila. Priča je počela od najjednostavnijih basic komada odjeće koje smo i same željele imati u svojim ormarima. Počele smo stvarati ono što svakoj ženi treba, ali s naglaskom na kvalitetu i prirodne tkanine. Nakon prvih pozitivnih povratnih informacija naša motivacija je samo rasla te su se nove Blisterice počele nizati. I danas su nam iste stvari na prvom mjestu- kvaliteta, udobnost i jednostavnost.

3.Koje su Vaše najveće lekcije naučene u posljednjih godinu dana?

S obzirom da Sister Blister postoji nekoliko godina stvorio se krug divnih djevojaka od kojih smo proteklu godinu dobile ogromnu podršku. Ne možemo izdvojiti posebnu ‘lekciju’, ali svakako smo dobile potvrdu i vjernost naših kupaca koja nam daje i sada dodatan vjetar u leđa te nas konstantno motivira. Možemo reći da bi ta ‘lekcija’ za nas bila da se ustrajnost i trud proteklih godina isplatio.

4.Koji Vas je neuspjeh najviše naučio omogućio Vam daljni rast i razvoj koliko privatno toliko i poslovno?

Ne možemo izdvojiti poseban neuspjeh koji je na nama ostavio trag no svakako se svakodnevno susrećemo sa većim i manjim preprekama i izazovima. Jedan od najvećih izazova bio je nedostatak vremena i stalna neizvjesnost koja nas je pratila dugo vrijeme. S obzirom da nismo sve tri živjele na istom mjestu te su dvije od nas studirale (i još uvijek najmlađa sestra nije u Virovitici) vrlo teško je bilo skupiti se u isto vrijeme, na istom mjestu.

Tada smo vikendima putovale u Viroviticu i s mamom stvarale nove ideje i kreirale nove Blisterice. Uložile smo gotovo svaki trenutak našeg slobodnog vremena u Sister Blister, ali opet bi učinile isto. Mi se držimo one da se trud uvijek isplati!

5.Što je u poslovnim planovima za nadolazeću i sljedećih 5 godina?

Trenutno je u planu širenje Sister Blistera i na nešto drugačiji asortiman no ne
smijemo još ništa otkriti. Jedino što sada jest sigurno je da nastavljamo stvarati po našem guštu vodeći se jednostavnošću, kvalitetom i udobnošću pa ćemo vidjeti gdje će nas putevi odvesti.

6.Kao poduzetnici koliko i kako Vam poslovni život utječe na privatni? (Kako balansirate oboje?)

Teško je pronaći balans između privatnog i poslovnog te ‘pobjeći’ od posla kada radiš nešto u čemu uživaš i što te zaista ispunjava. Konstantno i same vodimo razgovore vezano za ovo pitanje i same još učimo kada povući crtu.

7.Jeste li pročitali kakvu dobru knjigu u posljednjih godinu dana?

Svaka od nas je trenutno u skroz drugačijoj fazi života. Emi je trenutna literatura
‘Dječji mozak objašnjen roditeljima’ ili ‘Godine prve: Zašto su važne?’, Nela završava fakultet pa je okupirana literaturom Učiteljskog fakulteta dok sam ja u fazi učenja od našeg iskusnijeg mentora – mame, koja je moja trenutna literatura
.

8.Koje savjeti biste dale za ostale poduzetnice koji se možda bore za rast svog poslovanja?

Upornost, proučavanje i isprobavanje u svakom procesu. Prepreke su tu da ih
savladamo, ako ne ide na jedan način pronađi drugi.

9.Koji su Vam najkorisniji alati u svakodnevnom poslovanju (tipa software za računovodstvo)?

Nemamo toliko doticaja sa računovodstvom pa nemamo konkretne savjete no ono što je za nas najkorisnije su društvene mreže i programi za uređivanje slika i tekstova.

10.Gdje Vas možemo naći/vidjeti/kupiti Vaše proizvode i usluge (online i u stvarnom svijetu)?

Od prošle godine sve Blisterice se mogu naručiti u webshopu no aktivne smo na Instagramu i Facebooku te tamo također zaprimamo narudžbe.
Osim online kupnje većina Blisterica se može kupiti i u butiku Charlie u Virovitici, a od nedavno dio asortimana je dostupan u trgovini Met-tekstil u Metkoviću.